39 vagyok, nem tagadhatom le a koromat

2011.01.18. 09:59

Január 18-án a Tour Down Underrel elindult a profi kerékpárosok versenyszezonja. Az ausztrál körverseny persze arról is szól, hogy milyen formában van a szupersprinter Cavendish vagy a címvédő Greipel, de a fókuszban a búcsúzó Lance Armstong lesz.
   

A hétszeres Tour de France-győztes amerikai másodszor is visszavonul a profi kerékpársporttól. 2005-ben egyszer már megtette, de 2009-ben visszatért a mezőnybe, hogy megszerezze nyolcadik Tour elsőségét is. Abban az évben volt is esélye, végül harmadikként zárt. A tavalyi Tour-on már esélye sem volt, és a balszerencse is közrejátszott abban, hogy végül a csalódást keltő 23. helyen zárt.

A visszatérése után mindkétszer az ausztrál Tour Down Underen kezdte meg a felkészülést, eltért korábbi szokásától, amikor szinte csak a francia körversenyen lehetett látni az évadban. Az ausztál versenyt azonban nem csak az edzésprogramja miatt választotta, az általa alapított Livestrong rákellenes alapítványt minél több helyen szeretné reklámozni, és afféle utazó nagykövetként ezt számtalan versenyen meg is teszi. Armstrong jelenléte persze a Tour Down Undernek is jól jön, nagyobb presztízst és figyelmet kap miatta az évadnyitó verseny.

Armstrong Ausztráliában is hihetetlenül népszerű, és csakúgy mint tavaly, idén is jótékonykodott, az auszrál árvízkárosultaknak 50 ezer dollárt adományozott, és "Twitter Ride" néven ezreknek szervezett közös kerékpározást, hogy segítsenek az áldozatoknak.

A Tour Down Undertől azonban szinte biztos, hogy nem győzelemmel fog búcsúzni Armstrong. A sík szakaszok a sprintereknek fekszenek. Az egyetlen komolyabb hegyet is beiktató ötödik etapon pedig már megtanulták a sprinterek csapatai, hogy senkit sem engedhetnek megszökni, ha az összetett győzelmet biztosítani akarják.

"Jól érzem magam, de nem tagadhatom le a koromat, Három évvel ezelőtt azt hittem, hogy letagadhatom, de rájöttem, nem tehetem" - számolt be a várható formájáról a 39 éves Armstrong. Hogy mi várható tőle, nem tudni, már nem százszázalékosan a kerékpár tölti ki az életét: "Sok minden mást csináltam, de ugyanazokon az emelkedőkön edzettem, mint az elmúlt két évben. Több mint 25 százalékos a meredekségük, aligha találni ezeknél nehezebbet".

Armstrong nyilvánvalóvá tette, hogy felveszi a harcot, szeretné emlékezetessé tenni utolsó nemzetközi versenyét: "Nem azért repültem át a fél világot, hogy majd a boly középén üldögöljék" - mondta az első szakasz előtt. Jó helyezésre az ötödik szakaszon van esélye, ekkor a mezőny kétszer is megmássza nem túl magas, de igen meredek Willunga-hegyet.

“Abban a tudatban búcsúzom, hogy tudom, kihoztam a legjobbat magamból, nincs szükségem rá, hogy emléktáblám vagy szobrom legyen valahol".

Armstong a sporttal nem hagy fel, az Egyesül Államokban még rajthoz áll néhány versenyen. Később hegyikerékpár- és triatlonversenyzőként folytatja a karrierjét.

A nevét sokszor fogjuk még hallani, folyamatosan doppingvádakkal illetik, és nyomozást is folytatnak a korábbi csapatai ellen.

Ki fogja nyerni a Tour Down Undert?

A hatszakaszos körversenyen még ritkán kerülnek csúcsformába a legnevesebb versenyzők. A rövid szakaszok és egy szakaszt leszámítva könnyűnek mondható terep egyértelműen a sprinterek versenyét vetíti előre. A legtöbben Greipel és Mark Cavendish csatáját várják.Tavaly még csapattársak voltak, Greipel felvezető emberként segítette Cavendisht győzelmeihez. Úgy érezte, ő is lehetne első számú versenyző, ezért csapatot váltott, Mellette szól, hogy tavaly meg is nyerte az ausztrál versenyt, és az is, hogy Cav nehezen lendül bele a szezon kezdetén.

Kettejükön kívül az amerikai Tyler Farrar érhet oda, a tavalyi szezonban kevés győzelem jött össze neki. Hiába volt bivalyerős, bukások miatt a Tourt és Girót is feladta. Bár nem a legnagyobb nevű sprinter, de a 2009-es győztes ausztrál Allen Davis is ott lehet a végelszámolásnál. Stuart O'Grady talán csak egy szakaszgyőzelemre lehet jó, de győzelme jó reklám lenne versenyen bemutatkozó Team Leopardnak, amelyet a Schleck-testvérek alapítottak. Igaz, ők nem indulnak el a szezonnyitón.