Contador nem úszta meg a doppingügyet

2011.03.24. 13:06

Amint várható volt, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) nem fogadta el Alberto Contador felmentését, és fellebbez a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).
 

A Spanyol Kerékpáros Szövetség (RCEF) 30 nappal ezelőtt hirdette ki Contadort felmentő ítéletét, akinek a tavalyi Tour de France második pihenőnapján levett mintájában nagyon kis mennyiségben mutattak ki klenbuterolt. A bringás mindvégig arra hivatkozott, tudtán kívül, szennyezett marhahús elfogyasztásával került szervezetébe a tiltott szer.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata szerint ez önmagában kevés a felmentéshez, hiszen a sportolók felelősek azért, mi kerül a szervezetükbe.

A doppingvétség miatt Contadorra kétéves eltiltás várt volna, de még ha enyhítő körülményként figyelembe is veszik védekezését, akkor is egy évet kellett volna kiszabni rá.

Az RCEF látványosan nem akart dönteni Contador ügyében, a felelősséget is igyekezett másra hárítani. Az általános doppingszabályoktól eltérően a WADA-t és az UCI-t is be akarta vonni az ítélethozatalba, holott elsőfokon a nemzeti szakszövetségnek kell döntést hoznia.

Az RCEF végül egy évre tiltotta el Contadort. A bringás élt fellebbezési jogával, és végül olyan, vétlenségét alátámasztó bizonyítékokat mutatott be, amelyek meggyőzték a döntéshozókat, és a bringást felmentették. Az ügyről szóló dokumentációt az UCI-hoz is eljuttatták, a szövetség azonban nem találta elég erősnek a bizonyítékokat, és fellebbezett az ítélet ellen. Az UCI-hoz a WADA is csatlakozhat, és szintén élhet fellebbezéssel.

Contador jelenleg a Katalán Körversenyen versenyez, szerdai szakaszgyőzelmével át is vette a vezetést.