Az UCI pártatlan döntést akar a Contador-ügyben

2011.03.25. 15:11

Az egyértelműen pártatlan állásfoglalás érdekében fellebbezett a Sportdöntőbíróságnál (CAS) a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Alberto Contador doppingügyében - ezt Pat McQuaid, az UCI elnöke jelentette ki pénteken.

Kiemelte: fontos, hogy egy mindenki által elfogadott testület hozzon ítéletet, majd hozzátette: az UCI a sport érdekében fellebbezett, kötelessége elől nem térhetett ki.

A háromszoros Tour de France-győztes versenyzői engedélyét januárban a spanyol szövetség (RFEC) felfüggesztette, és egyéves eltiltást helyezett kilátásba, miután kiderült, a tavalyi Touron adott mintájában klenbuterol nyomaira bukkantak a doppingellenőrök. A RFEC néhány héttel később a kerékpáros által benyújtott bizonyítékok elemzése és a kerekes meghallgatása után ejtette a doppingvádat. A világ jelenlegi legjobb országúti versenyzőjének számító Contador felmentése óta már több versenyen rajthoz állt, ezeken kiválóan szerepelt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) három hét áll a rendelkezésére arra, hogy eldöntse, csatlakozik-e az UCI fellebbezéséhez.