Supermannek is vannak gyenge pillanatai

2011.04.04. 17:16

Drámai csatát hozott a vasárnapi Flandriai Körverseny, a verseny favoritjának kikiáltott Fabian Cancellara címvédőhöz méltóan versenyzett. Sokáig úgy tűnt, egyedül elveri az egész mezőnyt, de  saját tempójába végül beleroppant, és a sima győzelem helyett a dobogóért is keményen megküzdött. Teljesítménye viszont így is lenyűgöző.

Cancellara egyszerű taktikát választott, csak lemásolta a tavalyi győzelménél alkalmazottat: olyan gyorsan ment, hogy már senki sem tudta tartani vele a lépést. A svájci a céltól 42 kilométerre a Leberg emelkedőjén robbantott, sorra leszakította vetélytársait. Csak Boonen és Pozzato tudott vele menni, de ők is hamar megadták magukat. Cancellara aztán ellépett a szökésben lévő Boasson Hagen és Lars Boom mellett is, majd az élen lévő Sylvain Chavanelt szintén megfogta.

Cancellara továbbra is kemény tempót diktált, gyorsan 40 másodpercre növelte előnyét. Chavanel azonban nem segített neki, végig szélárnyékban maradt, ő csapattársa, Boonen sikeréért dolgozott. A mezőny elején a dobogóért hajtó BMC szervezete az üldözést, közülük Ballan, Hincapie és Van Avermaet is jó egynaposnak számít.

Cancellara kényelmes előnye aztán nagyon hamar elfogyott, a kappelmuuri emelkedőn hirtelen összeomlott, közel egyperces előnye gyorsan eltűnt.

Habár utolérték, nem adta fel, beállt a mezőnybe. Az élen akkor Gilbert tempózott, mögötte két kisebb csoport igyekezett felzárkózni, nyolc kilométernél12 fős bollyá álltak össze. Ekkor sorra követték egymást a támadások, a versenyt eldöntőt Cancellara indította meg négy kilométernél, utolsó erejével.

Iramát csak Nuyens és Chavanel tudta átvenni, a célegyenesig kitartották, így hárman sprintelhettek a győzelemért. A hajrát Cancellara nyitotta, de érthető okokból fáradtabb volt, mint ellenfelei, így a cél előtt  elfogyott a lendülete. A leggyorsabb végül a belga Nick Nuyens lett, Cancellara pedig csak harmadikként futott be. Úgy érezte, hogy a hajrában is hibázott: “Láttam, hogy közeledik Boonen, ezért túl hamar kezdtem sprintelni”.

“Előtte Muuron begörcsöltem, egy világ omlott össze bennem. De még Supermannek is lehetnek gyengei pillanatai” - nyilatkozta a cyclingnews.com-nak Cancellara a verseny után. A görcs egy kései frissítő miatt is jöhetett, a svájci bringás ugyanis nem jutott hozzá csomagjához az egyik frissítőponton.

Cancellarát az esélyesség is nyomasztotta: “A mezőny 95 százalékának én voltam a célpontja,  ez különösen nehézzé tette a versenyt”.

Vasárnap egy újabb klasszikus, a Paris-Roubaix következik, ott is Cancellara a címvédő. Megpróbál majd nyerni, de valószínűleg ismét mindenki rá fog vadászni.