Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Percig sem volt kérdés, élen maradok-e

2011.05.05. 11:07

Kusztor Péter vasárnap élete egyik legnagyobb sikerét érte el, győzött az egyhetes Tour de Bretagne-versenyen. A magyar bringás a második szakaszon vett részt egy sikeres szökésben, feljött  a harmadik helyre. A 3. szakaszon megint jó helyen ért be, és az élre ugrott. Előnye kitartott, megnyerte az összetettet.

A Tour de Bretagne-on kontinentális és prokontinentális csapatok indultak, ez nagyjából a profi kerékpársport második vonala: az elsőbe a World Tour-eseményeken (tavaszi klasszikusok, Tour de France, Giro, Vuelta) induló csapatok tartoznak. Sokszor a prokontinentális csapatok is hasonló erősségűek, csak épp első osztályú ProTour-licenceket korlátozott számban adnak ki. A Tour de Bretagne-on is több ProTour-csapat vett részt fiókcsapatával, ott volt a Lampre, a Rabobank, a Katyusa is.  

Az első szakaszon a svájci Atlas Personalban tekerő Kusztor a mezőnnyel ért célba, annak is a végén, csak hárman voltak mögötte. A másodikon egy hosszú szökés után jött fel, a 191 kilométerből 165-öt szökésben töltöttek. “Amikor az egyik bringás megindította a támadást, vele mentem, jött még egy srác, majd a negyediket mi vártuk be, mert úgy gondoltuk, vele jobban haladunk majd.” Kusztorral  az észt Mandri, a litván Siskevicius és az orosz Antonov tekert együtt. A mezőny hagyta, Kusztor szerint nem vették komolyan őket: “Szerencsénk volt a széllel, mezőny nem hitte el, hogy hazaérhetünk a hullámos pályán.”  

Az utolsó kilométerig együtt dolgozott a négy szökevény, Kusztor ekkor megindult, csak így volt esélye a szakaszgyőzelemre. Tudta, a sprintben nincs esélye, a többiek robbanékonyabbak. Antonovot lerázta, de a cél előtt 300 méterrel Mandri és Siskevicius megelőzte. Az összetettben is 3. helyre jött fel, 15 másodperces hátránnyal. A legjobb hegyi hajrásnak járó pöttyös trikót viszont megszerezte.

A harmadik szakaszon megint jól ment, megvédte a hegyitrikót, a vezetést is átvette. A célba a 12 fős élbollyal ért, 21 másodpercet verve a többiekre, ez az összetettben 8 másodperces előnyt jelentett. A vezetést már nem engedte át másnak, a hátralévő négy szakaszon megvédte első helyét. “A verseny előtt nem beszéltük meg, ki lesz az első ember a csapatban, de a második szakasz után egyértelmű volt, hogy engem kell segíteni. A csapat nagyot dolgozott értem, hiszen állandóan támadtak minket. Az ötödik szakasz első 70-80 kilométerén volt is egy krízisem, de amúgy egy percig sem volt kérdés, hogy az élen tudok-e maradni”.

Kusztor már a 2008-as pekingi olimpián és a 2009-es svájci világbajnokságon is nagyot ment, eddig azokra a versenyeire volt a legbüszkébb, de mostani győzelmét - négyezer eurót kapott érte - legalább akkora sikernek értékeli. “Remélem, erre sokan felfigyelnek, sikerül feljebb lépnem, és egy nevesebb csapatba igazolnom”.

A közeljövőben két kisebb körversenyen indul a Freiburgban élő és edző kerékpáros, majd júniusban, a magyar bajnokságra jön haza. Természetesen újra megcélozza az olimpiai részvételt is. “A világbajnokságon való indulásom már 90 százalékos, ezzel a győzelemmel elég sok UCI-pontot gyűjtöttem, és az olimpiához is jó előrelépés”.