Újabb ijesztő baleset a Girón

2011.05.11. 18:41

Pieter Weening nyerte a Giro d’ Italia 23 kilométernyi murvás utat is tartalmazó ötödik szakaszát. Győzelmével a rózsaszín trikót is átvette. Ijesztő balesetet szenvedett csapattársa, Tom Slagter. A bringás agyrázkódást szenvedett, néhány percig mozdulatlanul feküdt az úton.

A keddi gyászszakasz után, a Giro első, viszonylag könnyűnek számító hegyi etapját rendezték. A 191 kilométeren magas hegyeket még nem kellett megmászniuk a bringásoknak, de az utolsó 40 kilométeren a kerékpározás hőskorát idéző, “fehér útnak” nevezett murvás, kavicsburkolaton tekertek.

A szakaszon a BMC kerekese, Martin Kohler vállalt nagyot, 12 kilométernél egyedül szökött meg a mezőnytől. A svájci bringásnak közel 13 perc volt a legnagyobb előnye, a boly azonban ekkor rákapcsolt.

Az összetett első két helyén álló Millar és Viscioso az egyik részhajrában nagyot küzdöttek az második-harmadik helyezésért és a bónusz másodpercekért, a két brigás a harcban összeütközött és mindketten a földre kerültek.

Kohler előnye 50 kilométerrel a cél előtt még hét perc volt, ám amint az első fehér utas szakaszhoz értek rohamosan csökkent. A kemény, porfelhőben úszó emelkedőkön a mezőny is gyorsított, nem is maradt egyben a boly. Popovics indított először támadást a Croce di Fighinen, de nem hagyták elmenni, jól állt az összetettben. Millar viszont nem bírta a tempót, és 40 másodperccel lemaradt. Kohler egyedül tempózott tovább, de a csúcsnál már csak 3:20-as előnyt mértek neki. A mezőnyből többen is elléptek, hogy felérjenek rá, de a nem mindennapi burkolat kaotikus viszonyokat teremtett. Cataldo egy kanyarban az árokba borult, Tankinknak a váltójával akadtak gondjai, Nordhaug defektet kapott.

A mezőnyben Tom Slagter bukott, a fejét verte be, az ütközés után percekig nem mozdult. Weylandt hétfői halála miatt is, kisebb pánik alakult ki. Slagter szerencsére csak agyrázkódást kapott, és hamar magához tért, az úton azonban sokáig ápolták mielőtt kórházba szállították.

Weylandt emlékét őrzik

A Giro szervezői úgy döntöttek, hogy a versenyen soha többé nem adják ki a Weylandt által viselt, 108-as rajtszámot. A szurkolók közül ma is sokan 108-as rajtszámmal álltak az utak mellett, és a “108-as él” feliratokat is látni lehetett.  Weylandt csapata, a Leopard-Trek tegnap alapítványt hozott létre, ahol adományokat gyűjtenek az elhunyt bringás családjának és a szeptemberben szülő élettársának.

A mezőnytől végül Gadret és Weening tudott elszakadni, jó iramot diktáltak. Nyolc kilométernél megfogták a magányosan menekülő Kohlert. Weening egyedül tempózott tovább.. Millar közben feldolgozta magát a mezőnyre, de a szakaszt záró három kilométeres meredeken nem bírta tovább. Weening előnye kitartott, a legmeredekebb részen indított Scarponi-támadás már kései volt, és nyolc másodperccel verte a mezőnyt. Weenig szakaszgyőzelmével a rózsaszín trikót is átvette, ám csupán két másodperce van tőle Pinotti. Az esélyesek Contador, Mencsov, Nibali együtt érkeztek a célba, Millar 2:50-et kapott. Kohler ha a szakaszgyőzelmet nem is, a hegyitrikót megszerezte.

Eredmények:

5.szakasz, Piombino - Orvieto 191km
1. Pieter Weening (Ned) Rabobank Cycling Team     4:54:49     
2. Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Geox-TMC     0:00:08     
3. Jose Rodolfo Serpa Perez (Col) Androni Giocattoli           

Összetett:
1. Pieter Weening (Ned) Rabobank Cycling Team     14:59:33     
2. Marco Pinotti (Ita) HTC-Highroad     0:00:02     
3. Konsztantin Szivcov (Blr) HTC-Highroad