Doppingoló kerekes nem lehet csapatvezető

2011.06.18. 09:38

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) olyan doppingellenes szabályt fogadott el, amely szerint a tiltott szerek használatával lebukott versenyzők pályafutásuk befejezése után nem dolgozhatnak a csapatoknál. 

Az új szabály július elsején lép életbe, de visszamenőleg nem lesz érvényesíthető, azaz nem veszélyezteti azon jelenlegi csapatvezetőket, akik karrierjük alatt pozitív doppingtesztet produkáltak. Az idei Tour de France két legnagyobb esélyesének istállójában például egyaránt van ilyen sportvezető: a luxemburgi Andy Schlecket foglalkoztató Leopard-Treknél Kim Andersen sportigazgató versenyzőként háromszor bukott le, míg a spanyol Alberto Contador együttesének, a Saxo Banknak vezetője az a Bjarne Riis, aki 1996-os Tour-győzelmekor doppingolt.

A szabály értelmében az a versenyző, akit kétéves, vagy annál hosszabb eltiltással sújtanak a doppingelőírások megsértése miatt, az a jövőben semmilyen pozícióban nem vállalhat munkát egyetlen csapatnál sem, azaz nemcsak vezető nem lehet, de edzőként, szerelőként, sofőrként és orvosként sem alkalmazhatják.