Contador a csapatidőfutamon is vesztett

2011.07.03. 18:21 Módosítva: 2011.07.03. 18:41

A címvédő Alberto Contador újabb másodperceket veszített legnagyobb riválisaival szemben a Tour de France második szakaszán. A 23 kilométeres csapatidőfutamon a Garmin Cervélo volt a leggyorsabb, így Thor Hushovdé lett a sárga trikó.

Contador szombaton egy bukás miatt került 80 másodperces hátrányba, elkeseredett volt, de nem tartja ledolgozhatatlannak. "Ilyen a kerékpár. A verseny megy tovább, és a hátralévő részére kell koncentrálnom. Ma nekem nem volt szerencsém, holnap talán valaki másnak nem lesz. Optimistának és motiváltnak kell maradnom, ez a legfontosabb dolog. Sajnos a mai kerékpársportban a versenyeket 1:15-tel meg is lehet nyerni és el is lehet bukni, nehéz lesz visszanyerni azt az időt, amit elvesztettem a riválisaimmal szemben" - nyilatkozta a szakasz után.

Egy rövid esélylatolgatásba is belement a csapatidőfutam előtt: "Vannak olyan csapatok, amelyek jobban felkészültek, mint mi. Remélem azonban, hogy nem lesznek túl nagyok a különbségek, különben nehéz dolgom lesz".

Nehézségei márpedig lesznek, legveszélyesebb ellenfeleitől, Cadel Evanstől, Andy Schlekctől, Bradley Wigginstől és a radioshackesektől újabb másodperceket kapott.

Az időfutamon Contador csapata a Saxo Bank rajtolt elsőként, jól haladtak, 25:16-tal egészen remek időt tekertek. Őket először a Rabobank verte, majd az előzetesen is a szakasz egyik favoritjának tartott Garmin Cervélo ugrott az élre 24:48-cal.

Mögöttük négy csapat ért el közel azonos időt, először a Wiggins vezette Sky jött be, 24:52-vel. Majd a HTC következett egy másodperccel gyengébb idővel. Ők a szakasz elején fontos versenyzőjüket vesztették. Eisel egy kanyarban akadt fent.

A Leopard Trek a Schleck-testvérekért tekert, nekik létfontosságú minél nagyobb előnyt szerezni Contadorral szemben, de arra is volt esélyük, hogy Gerdemann vegye át a sárga trikót. A 24:53-mal ez végül nem sikerült. Az utolsó előttiként induló BMC is az összetett elsőségre ment, ők Evans révén kerülhettek volna élre. Egy másodperc azonban hiányzott a végén, így az első etapon harmadikként sprintelő Hushovd vette át a vezetést.

Contador az összetettben harmadik helyen álló Evanstől 1:41-re, a Schleck-fivérektől 1:37-re van. Az időfutamon azért javított is valamit nehéz helyzetén, néhány topversenyzőt, Bassót, Samuel Sanchezt vagy Van den Broecköt sikerült sikerült megvernie. A végelszámolásnál ez jól jöhet.

Hétfőn egy 198 kilométeres sík szakasz vár a mezőnyre. A sárga trikó valószínűleg nem lesz veszélyben, a sprinterek versenyeznek majd a zöld trikóért. Cavendish és Farrar meccselhet a szakaszgyőzelemért.

2. szakasz, Les Essarts, 23 km, csapatidőfutam

1. Garmin-Cervelo 0:24:48
2. BMC  + 4 mp
3. Sky
4. Leopard Trek + 5 mp
5. HTC-Highroad
6. RadioShack + 6 mp
7. Rabobank + 12 mp
8. Saxo Bank-SunGard + 28 mp
9. Astana + 32 mp
10. Omega Pharma-Lotto + 39 mp.

Összetett (sárga trikó):

1. Thor Hushovd (Nor) Garmin-Cervelo       5:06:25    
2. David Millar (GBr) Garmin-Cervelo           
3. Cadel Evans (Aus) BMC + 1 mp
6. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 4mp
10. Andy Schleck (Lux) Leopoard Trek
12. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling
21. Christopher Horner (USA) Team RadioShack + 10 mp
25. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 12 mp
31. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega-Lotto +39 mp
47. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 57 mp
75. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank + 1:42
104. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel + 2:36