Horrobalesetek a Tour 9. szakaszán

2011.07.10. 18:23

A Tour de France 9. szakaszán ismét egy nagy bukás tizedelte a mezőnyt. Az összetettben jól álló Alekszander Vinokurov és Jurgen Van den Broeck is feladni kényszerült sérülései miatt a versenyt, Hoogerlandot és Flechát a versenyt kisérő tévések ütötték el. A szakaszt Luis Leon Sanchez nyerte, a sárga trikó a második helyen finiselő Voeckleré lett.

208 kilométert, és nyolc kisebb-nagyobb csúcsot kellett vasárnap teljesítenie a mezőnynek. Igazán nagy hegyek még nem voltak, de jó lehetőséget adtak a szökésre.

Ezzel többen próbálkoztak a szakasz elején is, de 40 kilométer után állt össze egy ígéretes csoport.

A nem először szökő Voeckler a sárga trikóért ment, csak másfél perces volt a hátránya az összetettben. Hoogerland a hegyi pontokat gyűjtögette, a szombaton elvesztett pöttyös trikót akarta visszaszerezi. Flecha, Casar és Luis Leon Sanchez pedig a szakaszgyőzelemben reménykedhetett.

Az idei Tourra jellemző balesetsorozat tovább folytatódott, a szakasz elején Contador megint bukott. Szerencséjére ő tudta folytatni a versenyt.

Féltávnál, a Pas de Peyrolról lejőve egy éles kanyarban sokan elestek, többek, köztük Vinokurov, lerepült az útról, és az erdőben vagy árokban kötöttek ki. Vinokurov fel sem tudott kelni, csapattársai támogatták vissza, combcsontja és könyöke is eltört. A favoritok közül még Van den Broeck szenvedett súlyos sérülést, neki a lapockája törött. Zabriskie a csuklóját törte, és Van de Velde is kiszállt a Tourról sérülései miatt.

A bukás után a mezőny nagyon lassú, 32 kilométer per órás tempóban haladt, ez a szökésnek is kedvezett, előnyük nyolc perc körülire nőtt.

Az üldözést 120 kilométernél kezdte meg a boly, a gyors iramváltás szét is húzta a mezőnyt. Öt percnyire ledolgozták a különbséget, de ez állandósulni látszott.

Az ötfős élcsoportban aztán soha nem látott baleset történt, az élen állókat előző televíziós autó rosszul mérte fel a távolságot, és elsodorta Flechát. Flecha oldalra dőlt, és kiütötte Hoogerlandot, aki óriásit repülve az árokban kötött ki. A súlyos sérüléseket ők elkerülték, és be tudták fejezni a versenyt.

A szökevények egészen az utoló százméterekig együtt haladtak, végül az emelkedőn Luis Leon Sanchez hajrázott leggyorsabban, a második Voeckler a sárga trikóval vigasztalódhatott. A mezőny közel öt perccel később érkezett, így Voeckler két és fél perccel vezet a harmadik Evans előtt az összetettben. Sanchez 1:49-cel második.

Hushovd a szombati nagy küzdelem után elveszítette a sárga trikót, ugyan csapata még a vége előtt 20 kilométerrel tett egy kisérletet, hogy feljebb vigye, de ő nem bírta az emelkedőket.