Senkinek sem kell a sárga trikó a Touron

2011.07.16. 18:55

Jelle Vanendert nyert a Tour de France 14. szakaszán, kihasználva, hogy a favoritok csak egymással foglalkoztak. Voeckler megint erőn felül teljesítve védte meg a sárga trikót a Pireneusokban.

Még semmi nem dőlt el a Touron a Saint-Gaudens és a Plateau de Beille közötti 168,5 kilométeres hegyibefutós szakaszon. Az összetettben esélyesek csak egymásra figyeltek, nem a sárga trikóért harcoltak. Így Thomas Voeckler jó taktikával, helyenként az irányítást átvéve tartotta meg a sárga trikót.

A Leopard pedig látványosat küzdött, legalábbis a záró hegy aljában, hogy a második helyen álló Fränk Schleck előre léphessen. Az utolsó Plateau de Beille-i emelkedőn ők álltak a mezőny élére, és húzós tempójukkal hamar szétrázták a bolyt. A sebesség még olykor maguknak is túl nagy volt, Gerdemannal még a csapattársai sem bírták. Kénytelen volt visszavenni.

Van aki autózik az emelkedőn?

A hegyi szakaszokon leginkább a sprinterek szenvednek, nekik csak az a céljuk, hogy ne zárják ki őket a limitidő túllépése miatt, hogy a sík etapokon újra tudjanak pontokat gyűjteni. Néhány sprinter szerint nem mindenki szabályosan küzd, a pontversenyt vezető Mark Cavendisht például Rojas látta korábban, hogy autóba kapaszkodva húzatta magát egy emelkedőn. Ezt jelezte is a versenybíróknak, és azt kérte, kövesse végig kamera a britet.

Gerdemann után azonban már nem volt több leopardos, aki irányított volna, Voecklerék mentek előre, a tempó is visszaesett kicsit. A több tíz százalékos meredekségű részt is tartalmazó 16 kilométeres hegymenetből már öt is eltelt, amikor Andy Schleck megkezdte az első támadást. Szökési kísérlete, amit még három-négy követett, sikertelen volt, Voeckler és Contador is felzárkózott hozzá.

Voeckler mellett még Basso vállalt vezetést, ő azonban sosem gyorsított hirtelen, csak lassan fokozódó sebességgel próbálkozott. Andy mellett Fränk Schleck is támadott, de sem Contador, sem Evans nem rogyott meg. A sárga trikó megszerzése, úgy tűnt, senkit sem motivált. A rövid megindulásokkal ezen a szinten pedig senkit nem lehet lerázni.

Amíg a favoritok egymással foglalkoztak, a céltól hat kilométerrel Vanendert lépett meg. A 12. szakaszon a Luz Ardiden-i hegyibefutón másodikként célba érkező belga lazán, egyenletes sebességgel hajtott, gyorsan fél perc fölé nőtt az előnye. Az is segítette, hogy az egymást támadó favoritok le-lelassítottak az akcióik után. Vanendert után Samuel Sanchez szabad utat kapott, bár ő az összetettben dobogóra is esélyes. A belgát már nem tudta utolérni, de a második helyével közel fél percet dolgozott le hátrányából. Vanendert a szakaszgyőzelemmel a pöttyös trikót is megszerezte,

A favoritok csoportja az utolsó két kilométeren még szétesett, Basso és Voeckler került rövid időre előnybe, de gyorsan megfogták őket a többiek. A finisben A. Schleck még néhány másodpercet szerzett magának, sprintjére senki nem reagált. Contador most is kapott két másodpercet, de sokkal könnyedebben mozgott, lazán felzárkózott a támadásokra. Csapatvezetője, Riis nem is félti a címvédőt. Még újabb 10-15 másodperces időveszteséget is elfogadhatónak tartott volna a szombati szakaszon. Contador még versenyben van, szerinte elég neki egy jó nap, és megfordíthajta a versenyt.

Voeckler még legalább három etapon sárgában lehet, vasárnap egy sík szakaszon csak bukás miatt veszíthet. A pihenőnap után kedden egy dombos szakasz következik. Ott sem valószínű, hogy támadni fogják.  A szerdai hegyi szakaszon pedig lejtőn fejeződik be a verseny, nagy különbségek ott sem várhatóak. Csütörtöktől jön az Alpok ott már muszáj támadnia annak, aki győzni akar.

Eredmények:

14. szakasz, Saint-Gaudens - Plateau de Beille 168,5
1. Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto
2. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:21
3. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek + 46
4. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 48
5. Rigoberto Uran (Col) Sky Procycling
6. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard
7. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar
8. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek
9. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale
10. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar

összetett:
1. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar
2. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek +1:49
3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team +2:06
4. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek +2:15
5. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale +3:16
6. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi +3:44
7. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard +4:00
8. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD +4:01
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo +5:46
10. Kevin De Weert (Bel) Quickstep Cycling Team +6:18