Contador visszatért, Evans a legerősebb

2011.07.19. 17:47

A Tour de France 16. szakaszán Alberto Contador megmutatta, nem szabad leírni. Betámadta a sárga trikóst, és a többi favoritot. Evansszel azonban nem bírt, a Tour végső győzelmére is esélyes lehet az ausztrál.

A szakaszt Thor Hushovd nyerte szökésből, második egyéni etapsikerét érte el ezzel idén.

A hétfői pihenőnap úgy látszik jót tett Alberto Contadornak, újra magabiztosan és kirobbanó formában versenyzett a Saint-Paul-Trois-Châteaux és Gap közötti 162,5 kilométeres szakaszon.

Az etap nem számított különösen nehéznek, bár a végén egy második kategóriás hegyet kellett megmásznia a mezőnynek. A favoritok ritkán szokták megtámadni egymást ilyen emelkedőn, mert általában nem tudnak számottevő előnyt szerezni ezeken. Contador azonban most mégis másképp döntött, és számítása részben be is jött.

A céltól 15 kilométerre a Mans csúcs előtt robbantott, olyan könnyedséggel, ahogy az idei Giro d' Italián többször is. Némi előnyt kiharcolt, de ekkor Cancellara még felhúzta mögé a mezőnyt. Az emelkedőn Contador visszavett, csapattársa diktált elöl kemény tempót. Contador túl sokat azonban nem várt az újabb támadásig, megint meglepte a mezőnyt. Már csak Cadel Evans és Samuel Sanchez tudott vele menni. A Schleck-testvérek, a sárga trikós Voeckler is leszakadt, Basso pedig még náluk is jobban lemaradt.

A célig Contador kemény tempót diktált, de az összetett harmadik Evansnek nem volt elég az előny a Schleckekkel szemben, Contadortól is megszökött. Hiába üldözték mindent beleadva Sanchezzel, az ausztrál három másodperccel így is előbb finiselt. Voeckler bár közel fél percet kapott Evanstól, megvédte a sárga trikót.

A Schleckkek közül Fränk ért előbb célba, ismét bizonyította, jobb állapotban van, mint Andy. Az Alpokban is ő lehet a Leopard első számű embere. Nehéz feladatuk lesz, mert már nem csak Contadorra kell figyelniük, Evans bizonyította, ő a legerősebb. Contadorral szemben közel két perc előnye van, ennyi elég is neki, az időfutamon megtudja őrizni ezt.

A szakaszt Hushovd nyerte, most is egy szökésből, de csak a szakasz felénél sikerült meglépniük, mert óriási volt a tempó, az első órában 55 kilométer per órás átlagsebességgel tekertek, és a célba 46,1- es átlaggal érkeztek. A tucatnyi szökevényből az utolsó kilométerekre, Hushovd és csapattársa, Hesjedal valamint Boasson Hagen maradt együtt. A két garminos ellen kevés esélye volt, hiába hajrázott, Hushovd lekerülte őt.

Szerdán ismét egy hegyi szakasz következik, 2000 méter feletti csúccsal, ám mivel a Sestieres hegy messze van a céltól nem valószínű, hogy döntő lesz. A céltól csak nyolc kilométerre lévő Côte de Pramartinón azonban ismét lehet néhány másodpercet nyerni.

Eredmények:

16. szakasz: Saint-Paul-Trois-Châteaux Gap 162,5 km
1. Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo     3:31:38      
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling            
3. Ryder Hesjedal (Can) Team Garmin-Cervelo     + 00:02      
...      
11. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     + 4:23      
12. Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard     + 4:26      
13. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi            
18. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar + 4:44
22. Fränk Schleck (Lux) Leopard Tre      
30. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5:17
36. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek + 5:32


összetett:
1. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar     69:00:56      
2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     + 1:45      
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek     + 1:49      
4. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek     + 3:03      
5. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi     + 3:26      
6. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard     + 3:42      
7. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     + 3:49      
8. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD     + 4:01      
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo     + 6:04      
10. Rigoberto Uran (Col) Sky Procycling     + 7:55         

.