Cadel Evans a Tour első ausztrál győztese

2011.07.24. 19:05 Módosítva: 2011.07.24. 19:19

A sárga trikós Cadel Evansnek már csak arra kellett figyelnie, hogy célba érjen. A Tour de France utolsó szakaszát Mark Cavendish nyerte, sprinter ezzel a pontversenyben is bebiztosította első helyét.

A Tour utolsó szakaszának valóban már nem volt tétje, az összetettben vezető Evans már inkább ünnepelt, de a célba be kellett hajtania a sikehez. Ő az első ausztrál, aki megnyerte a Tour de France-t, hazájában elképzelhető, hogy a hétfő munkaszüneti nap lesz a tiszteletére.

Vasárnap a tempót is a levezetéshez mérték a biciklisek a táv első felében, csak a 98 kilométeres etap második felében élénkült meg a verseny. Ekkor többen próbálkoztak szökésekkel, de rendre szerelték az akciókat. A párizsi körözésben Koren, Bak, Riblon, Paolinho, Roy és Swift tudott meglépni 40 kilométerrel a cél előtt. A hatos jól összedolgozott, 40 másodpercre is nőtt az előnyük.

A boly későn kezdte meg az üldözést, csak a részhajrá miatt gyorsítottak először. Ott Cavendish ment előbb, és plusz két pont előnyt szerzett az addig 15 pont hátrányban lévő Rojasszal szemben.

A szökevény sokáig kitartottak, már csak két kilométerük volt a célig, amikor az utolsó bringást is utolérték. A HTC csapata megint jól összeállt, és felvezették a hajrát Cavendishnek. A brit most is hihetetlenül gyorsult, esélye sem volt senkinek megfogni, nagy előnnyel haladt át elsőként. Ezzel idén az ötödik szakaszgyőzelmét szerezte a Tour de France-on, összesen már húsznál jár. Pályafutása során először megnyerte a pontversenyt és ezzel a zöld trikót is.

A 25 év alattiak különversenyét Pierre Rolland nyerte, ő az Alpe d' Huezen nyújtott teljesítményével ugrott az élre ebbe a kategóriában, de Voeckler is sokat köszönhet neki. Nélküle, hamarabb elveszthette volna a sárga trikót.

A hegyi trikót Samuel Sanchez szerezte meg, a spanyol hegyi befutót is nyert, és általában mindig a legjobbak között érkezett a többi szakaszon is.

A verseny legaktívabb versenyzőjének a francia Jeremy Royt választották. Az FDJ bringása az első két hétben szinte minden szökésben benne volt, több száz kilométert bevállalt, a szakaszgyőzelem azonban nem jött össze neki.

A csapatversenyt - a három legjobb versenyző idejét számító különverseny - a Garmin Cervelo nyerte. Ugyan csak Tom Danielson volt az első tízben, de Ryder Hesjedal és Christian Vande Velde kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően nyerni tudtak.

A sárga trikót Cadel Evans első alkalommal nyerte meg, ugyan már többször viselhette, de eddig csak második helyekre volt jó a sokszor peches versenyző. Idén csak egy napig volt sárgában, de félelmetesen jó időfutamával a legjobbkor vette át: az utolsó szakaszra.

Eredmények:

21.szakasz, Créteil- Párizs Champs-Élysées 98 km
1. Mark Cavendish (GBr) HTC-Highroad 2:27:02
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
3. André Greipel (Ger) Omega Pharma-Lotto
4. Tyler Farrar (USA) Team Garmin-Cervelo
5. Fabian Cancellara (Swi) Leopard Trek
6. Daniel Oss (Ita) Liquigas-Cannondale
7. Borut Bozic (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
8. Tomas Vaitkus (Ltu) Pro Team Astana
9. Gerald Ciolek (Ger) Quickstep Cycling Team
10. Jimmy Engoulvent (Fra) Saur - Sojasun

Összetett:
1. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team  86:12:22
2. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek  +1:34
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek  +2:30
4. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar  +3:20
5. Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard  +3:57
6. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi  +4:55
7. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD  +6:05
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale  +7:23
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo  +8:15
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale  +10:11