Tour: Evans kitartó, Contador gyenge volt

2011.07.25. 22:37

Cadel Evans történelmi sikert ért el a Tour de France-on, első ausztrálként nyert: a sokszor próbálkozó és peches versenyző átlépte árnyékát, második helyek és balsikerek után 34 évesen végre győzni tudott egy Grand Touron.

Ahogy tavaly, idén sem alakult ki annyira öldöklő küzdelem a sárga trikóért, de egy percig sem volt unalmas a Tour de France, hiszen az utolsó három szakaszon három különböző ember viselte a dresszt.

Az első két hétben a sohasem látott balesetek és bukások tartották lázban a nézőket, míg az utolsó napokban a favoritok váratlan támadásai vagy éppen érthetetlen passzivitásuk jelentették az izgalmakat. Az biztos, a legerősebb versenyző nyert, még ha nem is túl látványosan.

Csak egy napig volt sárga trikóban

Cadel Evans egy napig viselte a sárga trikót, ám éppen a legjobbkor szerezte meg.A záró időfutamban hatalmasat ment, nagyon megverte az akkor alig egy napja vezető Andy Schlecket. Evansnak valószínűleg ez volt a legszerencsésebb leosztás, korábban sosem tudta megvédeni a sárga trikóját, így nem is volt rá szükség.

2008-ban Carlos Sastre vette el tőle egy hegyi szakaszon, mert Evans Fränk Schleckre figyelve nem vette komolyan a spanyol támadását. Az ausztrál tavaly is veszített, a könyökét törte, és ilyen állapotban képtelen volt százszázalékot nyújtani. Persze Evansnek önmagában egy jó időfutam nem jelentett volna győzelmet, kitartó versenyzésének köszönhette, hogy egyáltalán lehetősége volt a sárga trikóért hajtani.

A csapatidőfutammal már a második szakaszon egy másodpercre került a trikótól, a negyedik etapon pedig győzelmével jelezte, remek formában van. A 16. szakaszon is megmutatta erejét, Contador támadását megkontrázva szerzett előnyt. A 18. szakaszon nehéz helyzetbe került, nagyot hibázva elengedte Andy Schlecket, majd a többi favorit ügyetlenkedése miatt kénytelen volt egyedül üldözni őt. Nagyot küzdve, segítség nélkül végül sikerült a négyperces hátrányt lefeleznie.

Evansnak géphiba miatt a következő etapon is hegyi üldözőversenyt kellett tartania, a csapattársai által diktált tempó kevés volt neki. Megint magát kihajtva fogta be Contadort és Schlecket. Evans mindkétszer elviselte a vert helyzet pszichikai terhét, és fiziakailag is kellően jó állapotban maradt, hogy jó időfutamot menjen.

Győztesek és vesztesek

Bár Thomas Voeckler nem állhatott végül a dobogóra sem, negyedik lett, de szereplése jelentette az idei verseny meglepetését.  A francia tíz napig viselte a sárga trikót, olyan szakaszokon is megvédte, ahol a papírforma alapján perceket kellett volna kapnia a győztestől. Voeckler régóta ismert alakja a kerékpársportnak, 2004-ben szintén tíz napig volt sárgában a Tour-on, de általában a mezőny első felébe sem fért be.

Most szinte szárnyakat kapott, miután egy sikeres szökéssel az összetett élére állt. Remélhetőleg tényleg csak a sárga trikó lelki plussza hajtotta, és a legkeményebb hegyi szakaszokon is az élen zárt. Végül a 19. etapon, az Alpe d’ Huez emelkedőjén vérzett el, hiába a hihetetlen küzdőszellem, ott az már kevés volt, nem bírta erővel.

Az hogy, Voeckler ilyen sokáig vezetett nagy mértékben köszönhető első számú segítőjének, Pierre Rollandnak. A fiatal bringás kiválóan ment a hegyeken, végig ő húzta fel Voecklert és segítette az üldözést. Rolland azonban nem az a fajta segítő, aki miután megtette a kötelességét, megrogyva, tíz percekkel később ér csapatkapitánya után célba, rendszerint végig Voecklerrel maradt. Az Alpe d’ Huezen aztán erősebbnek is bizonyult nála, Rolland mehetett, és meg is nyerte a szakaszt, ezzel önfeláldozásáért is kárpótolták. Ráadásként még a 25 év alattiak különversenyét is megnyerte.

Thor Hushovd is viselhette a sárga trikót, a csapatidőfutam mellett két egyéni szakaszt is megnyert, mindkétszer szökésből. A már sprintertrikót is nyerő bringás gyorsasága megkopott, Cavendishsel már nem tudja felvenni a versenyt, ezért a norvég átalakította versenystílusát. Erő-állóképessége kitűnő, így kisebb hegyeken és hullámos terepen jó tempót tud menni, idén ez most két szakaszon is kifizetődött.


Alberto Contador címvédőként csak a győzelemmel lehetett volna elégedett, képességei erre is predesztinálták. A Giro d’ Italián kirobbanó formában hajtó spanyol azonban hullámzó teljesítményt nyújtott, de erre számított is, a Tour előtt kevéssel elmondta, a megerőltető Giro után nem számít favoritnak.

Nem tudni, lelkileg mennyire viselte meg, hogy már az első szakaszon hátrányba került egy bukás miatt, de nem mutatott igazán összeszedett versenyzést. Az egyik nap váratlan támadásokkal minden másodpercért megküzdött, majd a következőn az erejét vesztve perceket kapott a szakaszgyőztestől, mintha csak blöffölt volna a korábbin. Az utolsó hegyi szakaszon talán a büszkesége miatt vállalt korai szökést, de beletört, így a szakaszgyőzelem sem jött neki össze.

Tavaly Contador még azzal az ötlettel állt elő, hogy egy évben mindhárom Grand Touron nyerni akar, de úgy tűnik, nem képes egy hónapon belül kétszer formába lendülni. Valószínűleg nem is lehet.

Andy Schleck második második helyét szerezte, tavaly Contadorral vívott párharcot, idén is esélyes volt. A spanyolhoz hasonlóan viszont ő is kifogott két gyengébb napot, és olyan szakaszokon került időhátrányba, ahol senki sem várta. A királyetapon bátor szökésével bizonyította, hogy éhes a sikerre, de hogy viselhette a sárga trikót, azt inkább az ellenfelek tétlensége miatt tehette meg. Állítólag sokat dolgozott azért, hogy fejlődjön az időfutamban, de nem lett meg az eredménye.

Contador úgy veszített, hogy végigment a Touron, a legnagyobb veszteseknek még erre sem volt lehetőségük. Végeláthatatlan balesetsorozat tizedelte a mezőnyt , a sérültek közül sokan a dobogóért indultak, de korán kiestek.

A 37 éves Vinokurov talán már nem fért volna be az első tízbe, de a nyolcadik szakaszon bemutatott kamikázeakcióihoz hasonlót még láthattunk volna tőle. Szakaszgyőzelmet akart élete utolsó Tourján, combcsonttöréssel búcsúzott.

A Radioshack sem így képzelhette el a Tour-szereplést, Lance Armstrong már nincs a csapatban, de az egyébként jó nevekből álló és legegységesebbnek tartott csapat nélküle is a top 10-es helyekre pályázhatott. A balesethullám aztán őket is lemorzsolta, elveszítették négy versenyzőjüket, köztük Klödent és Hornert.

Bejöttek a szabálymódosítások

A Tour-szervezők idén a különversenyekben új pontozási szisztémát vezettek be, a sprintereknél és a hegyimenőknél is egyértelműen az erőseket támogatták. Így idén nem lehetett a hegyek királya az, aki dombokon szedegette össze a pontjait, míg az alpesi szakaszokon a záróautót is alig tudta megelőzni.

A sprintereknél a részhajrák számát vették le szakaszonként egyre, így ebben a versenyben sem érvényesülhetett az, aki szökésekből próbálta összekaparni néhány pont előnyét. Mark Cavendish most is dominált a sprinterek között, öt szakaszon győzött, kétség sem férhetett hozzá, hogy elviszi a zöld trikót. Akkora fölényben volt, hogy még azt is megengedhette magának, hogy az egyik szakaszon a limitidő túllépése miatt pontlevonással büntessék.

A pöttyös trikó is jó helyre került, azt Samuel Sanchez szerezte meg, Nyert hegyibefutót és a 18. szakasz kivételével rendre az elsők között jött be. Az Alpe d’ Huezen is szerzett egy második helyet.