Vuelta: A szervezők zsákutcába terelték az esélyeseket

2011.09.07. 11:27 Módosítva: 2011.09.07. 11:27

A Vuelta a Espana keddi, 16. szakaszán a szervezők egy rosszul lezárt körforgalommal durván belenyúltak a versenybe. A szakaszgyőzelemre esélyesek közül többen is zsákutcába futottak a célegyenes előtt.

A Villa Romana La Olmeda és Haro közötti 203,5 kilométeres szakasz sprintbefutóval fejeződött be. Az utolsó 300 méteren azonban már több favorit sem lehetett ott.

A cél előtti körforgalomban a bringások mindkét irányból próbáltak kerülni, de mint kiderült, a jobb oldalról nem csatlakozott vissza az út a versenypályára. Mire ezt észrevették a kerékpárosok, és visszafordultak, már esélyük sem volt hajrázni. (A videón 0:45-nél és 2:30-nál látszik jól az eset.) A helyes utat választókat is megzavarták a jobbra menők, többen kiestek a ritmusból, az elöl lévő Juan José Haedo így könnyedén nyert a sprintben.

A versenyeken megszokott a körforgalom, bár ilyen közel a célhoz veszélyes tenni, ha azonban nem kerülhető mindkét irányból, akkor az egyik szárát lezárják. A Vueltán talán azért maradhatott ez el, mert éppen ott akarták kiterelni a kisérő autókat a pályáról.

A jobbra forduló sprinterek ráadásul jóhiszeműen választották azt az utat, egy felvezető motorost követtek.

A sprinterek érthetően méltatlankodnak az eset miatt, a Vuelta idei kiírásában alig van nekik kedvező, sík szakasz.

Az egyik esélyes, Heinrich Haussler nem is igazán tudta mi történik: "Azt hiszem Petacchi kerekén voltam, amikor hirtelen fékezni kezdtek a többiek, én is behúztam a féket, aztán el is kellett dőlnöm, hogy elkerüljem az összeütközést a hátulról jövőkkel".