A szupernő lemondott az olimpiai aranyról

2011.10.15. 18:53

A brit pályakerékpáros Rebecca Romero pekingi olimpiai győzelmével hazája egyik sztársportolója lett. Hiába szerette volna, nem védheti meg egyéni üldözöversenyben szerzett címét, mert a szám kikerült az olimpiai programból. Romero ezért más számmal próbálkozott, de nem tudta elérni a kívánt szintet. Még próbálkozhatna, de inkább visszalépett az olimpiától.

 Romero már legenda, mert két sportágban is olimpiai érmet nyert. Evezősként kezdte, négypárevezősben az athéni olimpián ezüstérmet szerzett, rá egy évvel pedig a világbajnokságot is megnyerték. 2006-ig tartott ki első sportágánál, majd hátfájdalmai miatt kénytelen volt visszavonulni. Az evezéssel szerzett állóképességét a pályakerékpárban is jól tudta hasznosítani, a váltás után villámgyors karriert futott be.

A Powerade reklámarcaként
A Powerade reklámarcaként

2006 decemberében első nemzetközi versenyén, a világkupán ezüstéremmel nyitott, egy évvel később a világbajnokságon is megismételte ezt az eredményt. 2008-ban a manchesteri vb-n már aranyérmes, és a csapattal is világbajnok. A pekingi olimpián sem volt kétséges, hogy ő a legjobb, bajnok lett ott is. Az olimpia után kihagyott, visszatérését 2009-re tervezte, de ekkor kiderült, hogy a 3000 méteres időfutam már nem olimpiai szám.

"Nagyon lesújtott, amikor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség úgy döntött, törli a 2012-es programból az egyéni üldözőversenyt, ez a szám volt az, ami igazán feküdt nekem.”

Nem adta fel, az egyéni országúti időfutammal is próbálkozott, és sokáig küzdött, hogy pályán indulhasson a csapatok üldözőversenyében.

“Egész nyáron keményen dolgozott, hogy visszanyerje a formáját, amivel esélye lett volna bekerülni a csapatba, de sérülések is hátráltatták, ezért nem igazán meglepő a bejelentése” - mondta Dan Hunt, Romero edzője.

A brit országúti időfutambajnokságon sem ment túl jól, csak a negyedik helyet szerezte meg. Megértette, most nincs azon a szinten, hogy csapattag lehessen, nem feszélyezi a világbajnoki címvédő alakulatot, és ezt a többiek értékelik. “Miután többször is kudarcot vallottam, már nem látom magam előtt azt az utat, amellyel megvalósíthatnám olimpiai ambícióimat és egy második aranyat nyerjek”.

"Rebecca döntése nagy veszteség a csapatnak és szégyen, hogy elveszítünk egy olimpiai bajnokot az olimpiai előtti évben” - sajnálkozott Hunt.