2024 június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Contador belebukott a Marhasült-gate-be

2012.02.06. 17:18

Közel másfél éves huzavona után a nemzeti Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletével lezárták Alberto Contador doppingügyét. A már csak kétszeres Tour de France és egyszeres Giro d' Italia-győztes kerékpárost klenbuterol használata miatt két évre eltiltották. Részben visszamenőleg, 2010-es lebukásától máig elért eredményeit törölték. Ezenkívül augusztus 5-ig nem versenyezhet. A pozitív doppingminta nyilvánosságra hozatala és az ítélethirdetés között meglehetősen nyakatekert történet bontakozott ki, érdemes is felidézni a Marhasült-gate-et.

A hírügynökségek 2010 szeptember 30-án közölték, Contador július 21-én, a Tour egyik pihenőnapján levett mintájában tiltott szert, klenbuterolt mutattak ki. A kerékpárost már egy hónappal korábban értesítették a pozitív mintáról, ezért sem véletlen, a nyilvános lebukásnál menedzsementje már magyarázatot is talált. Állították, és később erre alapozták a kerékpáros védelmét, csakis ételszennyeződéssel juthatott be szervezetébe a klenbuterol. A hörgőtágító, légzéskönnyítő és zsírégető szteroidot minimális, 50 pikogrammos mennyiségben mutatták ki nála. Ha nem a kölni laboratóriumban elemzik mintáját, talán sohasem bukik le, a vizsgálatoknál általában a klenbuterol 400-szoros mennyisége jelenti a kimutathatósági határértéket. A laborok azonban jól tudják, a csaló sportolók egyre kisebb adagokban és időzítve juttatják be a szervezetükbe a doppingszereket, ezért egyre kifinomultabb kimutatási módszereket fejlesztenek.

000 Par6670302
Fotó: Fabrice Coffrini

Nem kell szúrni, a marhasült is elég

Contador magyarázata szerint a klenbuterol marhasülttel jutott a szervezetébe. Szakácsa Spanyolországból hozatott húst, amiből vacsorát készített az Asztana-csapat versenyzőinek. A vele egy napon ellenőrzött klubtárs Vinokurovnál nem találtak semmit, de ő állítólag nem is evett a sültből, míg többi csapattársától aznap nem vettek mintát. Contador magyarázata életszerű. A hústermelésben valóban használnak klenbuterolt a minőség javítására, de jellemzően Kína és Mexikó a fertőzött terület. Az Európai Unióban tilos a klenbuterol használata, habár időről-időre kiszúrnak a hatóságok olyan farmereket, akik ennek ellenére adják állataiknak.

Úgy doppingolt, hogy nem tudott róla

Bár a WADA egyértelműen fogalmaz, a sportoló felelős azért, mi van a szervezetében, a kiosztott büntetések nem azt mutatják, hogy mindenkivel szemben a legszigorúbb szankciókat alkalmazzák. Persze mindegyik ügy egyéni mérlegelés alá esik, és a döntésben az is közrejátszik, hogy milyen anyagot találnak a szervezetében. A klenbuterollal bukott asztaliteniszező Ovtcharovot felmentették, nála hajvizsgálat döntött végül. A teniszező Richard Gasquet kokainnal bukott meg, védekezését, miszerint csókolózás közben került a szervezetébe a drog, elfogadták. Mexikóban az U17-es vb-én 208 mintából 109-ben találtak klenbuterolt, ott nem lehetett kérdés, hogy tudatos doppingolásról volt-e szó vagy ételszennyezésről. A mexikói konyha azonban nem ad mindig felmentést, a bringás Alessandro Coló versenyen bukott meg. Az Olasz Olimpiai Bizottság elfogadta, hogy jó eséllyel az ottani marhahúsból származik a klenbuterol, de a büntetés a WADA-szabály miatt attól még jár.

A másik magyarázat nem védhető, egyszerűen a Contardort doppingoló orvosok számolták el magukat az adagolásnál, mert nem tudták, tudhatták mire képes az ellenőrző labor. De még ennél is ostobább manipuláció miatt is megbukhatott. Bár időközben a vádak közül is eltűnt, a hírek szerint vértranszfúzióval is élt Contador. Valószínűsíthető, korábban levett, majd a Touron visszakapott vérében volt a szennyeződés.

Bárhogyan is jutott a szervezetébe a dopping, egy dolog már akkor biztosnak tűnt, az eltiltást nem kerülheti el, és legalább egy évet kap. A Nemzetközi Dopping Ügynökség (WADA) egyértelműen rendelkezik, a sportolót terheli minden felelősség azért, ami a szervezetébe jut, és ez az elv felülírja a jóhiszeműséget is. A WADA-szabály érvényesítése azonban nem ment egyszerűen. Az ismert adatok ellenére szappanopera hosszúságú történet kezdődött. Nehéz eldönteni, hogy természet- vagy jogtudományos vita miatt nem hoztak sokáig ítéletet, vagy (és ez már konspirációs teória), a kerékpár mai ikonjának meghurcolását nem merték felvállalni, hogy a dopping szempontól eddig sem túl jó megítélésű sportágnak ne adjanak egy újabb pofont.  Az biztos, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke körültekintő, nem sietős eljárást kért.

Mindig van miért halasztani?

Contadorról a Spanyol Kerékpáros Szövetségnek (RCEF) kellett volna dönteni, az látszott, féltek az ítélethozataltól, a szokásoktól eltérően az UCI-t is bevonták volna az elsőfokú eljárásba. Úgy tűnt, tudják, el kell ítélniük a kerékpárost, de a spanyol közvélemény előtt mégis csak jobban néz ki, ha egy nemzetközi szervezetre is tudnak hivatkozni.

Az UCI 2010 novemberében kérte fel az RCEF-et, egy hónap alatt tudja le a fegyelmi vizsgálatot. A spanyolok azonban képtelenek voltak dönteni, újra és újra eltolták a határozathozatalt. Már sokan türelmüket vesztették, Bernard Hinault ötszörös Tour-győztes is értetlenkedett, „Miért tart ilyen sokáig az ügy? Egyszerű az egész: igen vagy nem.” Végül január 25-én döntöttek, egyéves eltiltást szabtak ki rá, és elvették Tour-győzelmét is. Contador természetesen fellebbezett, és új bizonyítékok benyújtását ígérte. Az újabb és újabb bizonyítékok keresése az egész ügyet végigkísérte, a kijelölt dátumok felülírása mindig valami alapos megfontolás, anyaggyűjtés stb. miatt történt. Nem tudjuk pontosan, miket hoztak fel Contador védelmében, de a laboreredményekkel szemben alighanem csak indirekt bizonyítékokkal élhettek. Az kétségtelen, az első fellebbezés sikeres volt, talán nem véletlen, mert Zapatero spanyol miniszterelnök felől is érkezett nyomás, Contadort felmentették. A marhasült-sztorival másodjára meggyőzte a fegyelmi bizottságot. A WADA-t és az UCI-t persze nem, másfél hónapnyi jegyzőkönyvbogarászás után a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, ítélkezzenek ők másodfokon. A CAS egy hónap után jelezte, a júliusi Tour-rajt előtt döntést hoznak. Természetesen nem sikerült.

Contador eközben minden gond nélkül versenyzett, nem bélyegezték meg doppingügye miatt. Májusban élete formájában tekert, meg is nyerte a Giro d' Italiát. A Touron meglepetésre elindulhatott, a Tour-szervezők korábban minden további nélkül távol tartották azokat a versenyzőket, a legnagyobbakat is (Valverde, Boonen), akiket gyanús doppingügyekkel akár csak kapcsolatba hoztak. Contador marketingérteke azonban úgy látszik, mindent felülírt. A francia nézők erkölcsi érzéke persze nem eurósítható, a korábbi bajnokot gond nélkül kifütyülték, bármerre járt.

000 DV1088038
Fotó: Gali Tibbon

A CAS augusztusra ígérte az ügy tárgyalását, nem meglepő módon Contador ügyvédjei kértek halasztást. Az augusztusi meghallgatás sem jött össze, a feltehetőleg már több ezer oldalas iratcsomók áttanulmányozása megoldhatatlan feladatként tornyosulhatott az ügyvédek előtt. A CAS így érvelt: a feleknek több időre van szükségük a bizonyítékok és egyéb speciális, tudományos igazolások csatolására.

A novemberi tárgyalás csodák csodájára összejött, de a megszokottól némileg eltérően a CAS nem hozott ítéletet, az „eset komplex volta miatt”, a döntéshozóknak az indoklás szerint hat-nyolc hét kellett megrágni az ügyet.

A legfontosabb tanú nem beszélhetett?

Ez a hat-nyolc hét sem telt eseménytelenül, Flavio Becca a rivális Leopard Trek csapatvezetője szerint Contador csapata, a Saxo-Bank nem véletlenül ment Izraelbe edzőtáborozni, szerinte megpróbálhatták befolyásolni a választott bíróság egyik tagját, az izraeli Efraim Barakot. Az AP meg azt nyomozta ki, hogy a WADA vértranszfúziót is feszegető doppingszakértőjét, Michael Ashendent nem volt hajlandó meghallgatni a CAS.

A januári ítélethirdetésből sem lett semmi, újabb három hetet kért a Sportdöntőbíróság. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint nem véletlen, hogy ilyen hosszúra nyúlt az ügy. „A WADA is érezte, precedensértékű, nagy súlyú ügyről van szó, ezért próbáltak fogást találni az ügyvédjei révén szintén mindent megmozgató Contadoron, a bizonyítás nem egyszerű, de Contador felmentése lavinát indíthatott volna el, a klenbuterollal megbukottak mind ételszennyeződésre hivatkozhattak volna.”

Pedro Delgado korábbi Tour-győztes szerint Contadort nem kell eltiltani, épp elég neki büntetésnek az a procedúra, amin keresztülment. Ő már csak tudja, milyen ártatlannak lenni, Tourját olyan doppingszerrel nyerte, amit 1988-ban szerencséjére az UCI elmulasztott felvenni a doppinglistájára.

Contador novemberben 15 percet kapott ártatlansága bizonyítására, úgy látszik, védőügyvédként még nem olyan sikeres, mint kerékpárosként. Az ügyből még így is elég jól jött ki, csak fél évet kell kihagynia a versenyszezonból, ennyi ideig simán formában maradhat, és augusztusban már újra nyerhet egy háromhetes körversenyt. A Vuelta a Espagnán indulásának elméleti akadálya nincs. A kerékpárosok között nem bélyegzik meg a vétkezőket, legfeljebb szponzorait és csapatát veszti, de a mezőnybe mindig van visszaút. Elég csak a Contadortól Giro d' Italia-győzelmet örökölt Michele Scarponit elővenni, korábban már ő is volt eltiltott.