Contador a hazugságvizsgálaton átment

2012.02.07. 13:43

A hétfőn két évre doppingolás miatt eltiltott Alberto Contadorral hazugságvizsgálatot is végeztettek a doppingügyének vizsgálata során, azon át is ment, de eredményét nem vették figyelembe az ítélethozatalkor.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság elismerte, hogy májusban Contador poligráfos hazugságvizsgálaton vett részt.  A kerékpárosnak kisebb változtatásokkal ugyanazokat a kérdéseket tették fel. „Kapott vértátömlesztést 2010 július 20-án vagy 21-én? Csinált magának vérátömlesztést július 20-án vagy 21-én? Szándékosan vett magához klenbuterolt? Július 20 és 21 között fogyasztott klenbuterolt? Tudott arról, hogy szervezezébe klenbuterol került július 20-án vagy 21-én?”

Contador minden kérdésre nemmel felelt, a téma szakértője Louis Rovner a tárgyaláson is megerősítette, hogy a kerékpáros igazat mondott, a poligráf nem jelzett.  Bár a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség és Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is hozzájárult a vizsgálat elvégzéséhez, tudott volt, a svájci bíróságon nem fogadhatják el bizonyítékként az eredményét. Ugyan a választott bíróság három tagja is elismerte, hogy a teszt Contador ártatlanságát bizonyítja, de nem hagyhatták figyelmen kívül a többi bizonyítékot sem, és azok nem mellette szóltak.

Fahey: Contador csaló

Csalónak kell tekinteni Alberto Contador spanyol kerékpárost azok után, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn doppingvétség miatt kétéves eltiltással büntette és megfosztotta többek között a 2010-es Tour de France-elsőségétől - jelentette ki John Fahey, a WADA elnöke. Kiemelte: akinek a szervezetében tiltott anyagot találnak, az egy csaló. Hozzátette: a CAS döntése világos és egyértelmű.