Semmi, csak csinálni akartam valamit a 100. születésnapomon

2012.02.22. 14:22

A 100 éves Robert Marchand pénteken új világrekordot állított fel egyórás kerépározásban. A francia a svájci Aigle velodromjában 24,251 kilométert tekert.

A rekord után azt mondta: „Mehettem volna gyorsabban is, de nem akartam. Egy kilométerrel több összejöhetett volna. Nem hinném, hogy bajnok vagyok, csak csinálni akartam valamit a századik születésnapomon.”

A századik születésnapját novemberben ünneplő Marchand végig egyenletes tempóban tekert, klubja ötven tagjának biztatása mellett. Amikor leszállt a kerékpárról, nem tűnt fáradtnak. Sebessége egyáltan nem alacsony, átlagos városi biciklisták sem nagyon hajtanak ennyivel.

000 Par6869893
Fotó: Sebastien Feval

Marchand sohasem volt profi, bár 14 évesen már elindult első kerékpárversenyén, de nem a saját nevén, mert túl fiatal volt ahhoz, hogy benevezzék. Nagy karriert nem futott be, hosszú időre hanyagolta is a biciklizést, csak 78 évesen kezdett újra bele. Fiatalként kipróbálta a tornát és a bokszot, könnyűsúlyban súlyemelőbajnok is volt.

Az aigle-i fa kerékpárospálya egy kicsit szokatlan volt neki, de pár nap alatt megtanult rajta menni. Felkészülését a többszörös francia bajnok és junior világbajnok sprinter Magali Humbert is segítette.

„Már nyolcvan éve nem tekertem pályát, és a fix áttételt is meg kellett szokni. Jobban kedvelem a kinti bringázást, de ez esetben ez lehetetlen. A pálya nagyon kicsi, egyből jönnek a kanyarok egymás után. Mondták, hogy ne emeljem túl magasra a pulzusom, így nem is vagyok túl fáradt” - nyilatkozta egyik edzése után a rekorder.

Marchand szigorúan követte az orvosi előírásokat, pulzuskontroll mellett edzett. Az tanácsolták, hogy szívritmusa ne menjen percenként 110 felé. Ezt többnyire be is tartotta. „Amikor egy dombot másztam meg, akkor 134 is volt, jobb lett volna elkerülni, de nem hiszem, hogy inkfartusba halnék bele.”

000 Par6869797

Erre minden esélye meg is van, a csúcskísérlet előtt életében először végeztek rajta EKG-vizsgálatot, és mindent rendben találtak. Azért tudja, hogy korlátok közé kell szorítani a sportolást, de ezek a korlátok még így is olyan magasak, hogy sokan megirigyelhetik a veterán kerékpárost. „Az elmúlt öt évben tartottam az elhatározásom, 100 kilométernél hosszabb túrákra nem mentem. Nincs értelme túlzásokba esni.”

Tíz évvel ezelőtt azért ez nem érdekelte, a Párizs-Bourdeaux versenyen 600 kilométert tekert 36 óra alatt. Marchand legenda lett a kerékpárosok között, és még egy hágót is elneveztek róla.

A 100 éves sportembert persze mindenki a titkáról kérdezi, hogy tudott ilyen jó fizikai és szellemi állapotban maradni.

000 Par6869837

„Sohasem vittem túlzásba semmit, nem dohányzom, és inni sem ittam sokat. Az egyetlen kivétel  a munka volt, csak 89 évesen mentem nyugdíjba. Szerencsés vagyok, hogy sohasem volt komoly egészségügyi problémám. Mindenkinek azt tanácsolom, legyen öreg vagy fiatal, mozogjon. Én mindennap azt teszem, az egész testemet megdolgoztatom, és rugalmas maradok. Van, aki 80 évesen csak kártyázgat, és ki sem mozdul. Én nem ilyen vagyok, sohasem voltam képes egy helyben maradni” - adott magyarázatot Marchand.

Az egyórás kerékpározás világrekordját cseh Andrej Sosenka tartja 49,7 kilométerrel, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azonban Marchand rekordját is hitelesíti majd a 100 év feletti kategóriában.