Jó sok gatyát, cipőt szétszakítunk

2012.02.23. 22:43

147 indulóval rendezték az egykerekűsök Európa-bajnokságát, a magyarok három aranyat nyertek a kölni gyárépületben: Kovács Krisztián streetben és flatlandban, Fábián Márk triálban lett a kontinens legjobbja.

A triálban úgy 60 bringás indult, a kvalifikáció több tucatnyi pályán zajlott (a könnyebb, közepes, és kimondottan nehéz pályák építésében a versenyzők is segítettek). A döntőbe nyolcan jutottak, hat nehéz és hosszú pályát kellett 45 perc alatt teljesíteni. A versenyen a sikerrel teljesített pályák számítanak, ha ez darabra azonos, az igénybe vett idő dönt, ha ott sincs különbség, a kvalifikáció sorrendje számít. Akkor ér egy pálya, ha hibátlan, addig kell csinálni, míg össze nem jön. Bírók figyelik a menetet, a kéz vagy a láb letétele, a letámasztás hiba.

Mi az a triál, flatland, street?

- triál: kerékpárral, motorral is űzik, különböző akadályokat kell ugrásokkal leküzdeni
- flatland: egyfajta formagyakorlat egy percben, pörgésekkel, trükkökkel, amit az örökhajtós egykerekűvel nehezebb kivitelezni
- street: a BMX-hez hasonlít, lépcsőkön, korlátokon, padkákon mutatják be a gyakorlatot, itt is zsűri pontoz

A döntőben félpercenként startolnak, Fábián Márk a selejtezőben megszerzett helyezése alapján a 2. helyről indult (58 teljesített pályával jutott be, a rivális dán bringásnak 60 sikerült). A legkönnyebbnek tűnő pályával kezdte, az a taktikája, hogy egy ilyenen bemelegít. Másodikra sikerült is, aztán átment a legnehezebbre, az hosszú, technikás pálya volt, nagy ugrásokkal, ötödikre összejött. „Aztán három közepes nehézségűt választottam, de bemelegedve már viszonylag simán mentek, másodikra-harmadikra mindegyik megvolt."

A döntő hat pályájából az utolsó egy nagyon csúszós elem miatt nem lett meg, de öt sikerült, míg az első helyről kezdő dánnak három jött össze, így Fábián Márk nyerte az Európa-bajnokságot.

22 éves, egyetemista, ipari termék- és formatervező lesz, ősszel írja a szakdolgozatát. „Kétkerekű biciklin kezdtem, cross countryval. Két keréken akartam volna triálozni is, de az egykerekű olcsóbb volt, belevágtam abba, hogy fejlesszem az egyensúlyérzékemet. Jó sok gatyát, meg cipőt szétszakítunk." Annyira megtetszett neki a gép, hogy a formatervezéssel is emiatt kezdett foglalkozni.

A bringát szponzoraiktól kapják, a felszerelést, az utazást javarészt saját zsebből fedezik, ebben német csapatuk kicsit segít. A lényeg nem a teljesítmény, hanem hogy a bringázás varázsa megmaradjon: „Nem akarjuk elfelejteni, hogy miért kezdtünk el bringázni. Az egykerekűzés extrém fajtája Kanadából indult 10 éve, Magyarországon 6-7 éve tűnt fel, itt 100-150 ember csinálja komolyan. Ismerjük egymást, a budapesti és környéki, nagyjából 10 fős kemény mag együtt gyakorol. Nyáron vb lesz Észak-Olaszországban, készülünk rá."

Márk 2008-ban arany- és bronzérmet is nyert a vb-n, ugrásban a legjobb, versenyen léc felett 121 centi a csúcsa, edzésen ennél többet tud. Tavaly nyáron az Index kamerái előtt világcsúcsot állított fel magasugrásban.