Gál
3 °C
16 °C

Világsztárokkal hirdetik a magyar kerékpárversenyt

2012.04.11. 18:16

Július 21-22-én rendezik Magyarország egyetlen nemzetközi szövetség (UCI) által jegyzett országúti kerékpárosversenyét, a Central European Tourt, melynek keretében előbb a Miskolc Grand Prix, majd a Budapest GP lesz. 

A gödöllői kastélyban tartott sajtótájékoztatóján két korábbi világsztár, a kétszeres Tour de France-második, olasz Claudio Chiappucci és a kiváló sprinter, az üzbég Dzsamolidin Abdudzsaparov is jelen volt, hogy népszerűsítse a versenyeket.

Az első napon Szerencsről Miskolcra teker a mezőny, a 155 kilométeres táv során több dombbal is meg kell küzdeniük. A másnapi folytatásban Isaszegről Gödöllőn át Budapestre, a pesti alsó rakpartra teker a mezőny, a befutó a Dráva utcánál lesz. A két szakasz külön versenynek számít, külön díjazzák. Várhatóan 14 nemzet 25 klubja áll rajthoz.

A 49 éves, Ördögnek becézett Chiappucci a verseny mellett magáról elmondta, jelenleg Milánóban és Beresében él, és ugyan már régen nem indul profi versenyeken, évente még mindig 20 ezer kilométert kerékpározik. Pályafutására visszaemlékezve elárulta, hogy a Tour ötszörös bajnokát, a spanyol Miguel Induraint tekintette legnagyobb ellenfelének, akivel szemben hiába vezetett a többnapos viadalokon, az időfutamban verhetetlen volt.

A pályafutása során több mint 50 szakaszgyőzelmet aratott Abdudzsaparov - akit agresszív versenystílusa miatt "Taskenti terroristának" hívtak - arról beszélt, hogy most másodszor jár Magyarországon, és azt tapasztalta, hogy sok ember biciklizik, de kevesen versenyeznek. Ez szerinte részben érthető, ugyanis Lengyelországhoz és Romániához hasonlóan a magyar gazdaság is nehézségekkel küzd, ezért kevesebb pénz jut a kerékpársportra.