Cavendish megállíthatatlan, 2-szor nyert

2012.05.10. 17:18

A Girod d' Italia 5. szakaszát Mark Cavendish.nyerte sprintbefutóban. A brit idén második, Girók történetében 11. szakaszát nyerte. Navardauskas megőrizte a rózsaszín trikót.

A néhány kisebb dombot tartalmazó 199 kilométeres sík szakasz kínálta magát a sprinterek csapatainak, így nem sok reménye lehetett a négy szökevénynek, Alessandro De Marchi, Olivier Kaisen, Bulgac Brian, Pier Paolo De Negri, akik az etap elején megléptek. Előnyök a hat és fél percet is elérte, de féltávtól az első Navardauskast védő Garmin vezetésével megkezdte a lassú felzárkózást a mezőny.

A szökevények elvihették a részhajrát és a hegyi hajrát is, mindkettőt De Negri nyerte, de 35 kilométerre a céltól már alig egy perc előnyük volt. De Marchi úgy érezte ez kevés, és egyedül lépett meg. A bolyt sokáig nem tudta tartani. Közben hátul többen buktak, a Saxo Bank sprintere, Haedo beszélgetett, beleszaladt az előtte lévőbe és őt is borította, a másik oldalon pedig a 3. szakaszon is eleső Phinney bukott.

A két dombhoz érve az összetett győzelemre törekvő Basso csapata, a Liquigas diktálta a tempót, a ritmusváltás széthúzta a mezőnyt, a szökevényeket is magába olvasztva. Több sprinter is lemaradt, Ferrari és Farrar is küzdött, Haedo és Hushovd is lemaradt.

A céltól öt kilométerre már a Sky sora vezette a mezőnyt, a dombot túlélő Cavendisht jó helyen utaztatva a hajrára. Mögöttük a Rabobank állt össze Renshawt segítve. A célegyenesbe fordulva Goss is előre jött, de a jó pozícióból induló Cavendisht nem tudta megelőzni, a brit megfoghatatlan a sprintben. A harmadik helyre Benatti érkezett.

A pénteki szakasz 210kilométeres lesz, egy második és három harmadik kategóriás heggyel. Ugyan a végén sík a befutó, de 18 százalékos falat is meg kell mászni előtte, könnyen lehet, hogy a klasszikus sprinterek nem maradnak a bollyal. A tavaszi klasszikusokon jól menő versenyzőknek feküdhet a szakasz, Ballan, Hushovd vagy Pozzato is odaérhet a végére.