Szőnyi 30 km-t aludt a bringán, úgy tekert

2012.06.17. 11:20

Negyedik napja tart a Race Across America (RAAM) kerékpárverseny, már mindkét magyar induló, Járvás Tamás és Szőnyi Ferenc is 1500 kilométer felett jár, és áthaladt a verseny legmagasabb pontján.

Az ultrakerékpárosok a verseny terepviszonyokat tekintve legnehezebb szakaszán vannak túl. A Sziklás-hegység emelkedőin kellett átverekedniük magukat és megmászniuk a 3200 méter magas South Fork-i hágót is.

„A harmadik nap is meleg volt és rengeteg a mászás, a második napi hőség még mindig hatással van Szőnyire, de haladtunk" - tudósított Pájtli Péter, a bringás kísérője.

A második napon az arizonai sivatagon vágtak át, ott kisebb homokvihar, majd ahogy jöttek a hegyek, eső is hátráltatta a haladást. A forróság alig csökkent, ezt is megszenvedték. „A hőség legnagyobb veszélye éppen az, hogy nem tud az ember rendesen táplálkozni, mert a vizet önti magába, de az ételt nem kívánja, lehet az folyadék, vagy szilárd, egyszerűen nem megy az emésztés. A Ferinek ez okozta legnagyobb problémát." - írta Pájtli.

Szőnyi hűtését nyakára tekert hideg törölközővel és italba tett jéggel oldották meg. A kerékpáros rendületlenül halad előre, és minimális időket pihen csak. Olykor ez elég kockázatos, egy pihenő előtt ezt tapasztalta kisérője: „Az utolsó 30 kilométeren már alig tudták ébren tartani a többiek, ébren álmodva tekert, fogalma se volt, hol van."

Az 1545 kilométernél lévő coloradói South Fork-i időmérőpont után Szőnyi úgy döntött, hogy alszik egy nagyobbat (ez három-négy órát jelent) az alamosai állomásnál, és csak azután halad tovább.

Szőnyinek a RAAM honlapja alapján (szombaton délelőtt 10-kor) az 17. South Fork-i állomásnál van mért ideje, 3 nap 9 óra 32 perc alatt ért ide, ezzel a versenyben 12.  Járvás Tamás szinte lassulás nélkül halad, ő hetedikként már a 18-as ponton is áthaladt, 3 nap hét óra 11 percet mértek neki 1007,5 mérföldnél (1621 km.)

Aki szeretné sportteljesítményével bíztatni Szőnyit, a honlapján is megteheti, nem kell mást tenni, mint beírnia, mennyit edzett.