Bébitáppal is fel lehet jutni 3000 méterre

2012.06.18. 15:10

A 3000 mérföldes (4820 kilométer) kerékpárversenyen, a Race Across America-n (RAAM) a harnadik-negyedik napon kezdődnek igazán a megpróbáltatások. Szőnyi Ferenc legyengült szervezetével küzd, Járvás Tamás jól halad, már a hatodik helyen áll.

Szőnyi, mielőtt megkezdte volna a negyedik napot, Alamosában aludt pár órát. Már több mint 100 órája úton van, de ebből csak hét órát töltött alvással. Kísérője, Pájtli Péter szerint a harmadik napon mentálisan kicsit elfáradt Szőnyi, egyre többször állt meg frissíteni. A korábbi emésztési gondjai viszont megszűntek, megjött az étvágya: „Hiába tömtük bébitáppal és minden bevált étellel, nem akart elmúlni az éhsége. Napközben fogytak a kilométerek, de egy kicsit visszavett a tempóból, mert a korábbi nap szenvedése még nem múlt egy nyomtalanul. Érdekes, hogy a lába folyamatosan erősödik, pedig normál esetben fogynia kellene" - írta Pájtli.

Szőnyi kimerültséget azonban jelzi, hogy torokfájással is küszködik, sokat köhögött, kis láza volt, antibiotikumot is vett be, azt remélik, a gyógyszer nem veszélyezteti az emésztését.

A negyedik napon is még két, háromezer méter magas hágón biciklizett át, 150 kilométeren át fennsíkon hajtott 2300 méter magasságban. Újra erőre kapott, ha tartani tudja a tempót, sikerülhet tíz nap alatt célba érnie. Szőnyi 4 nap 12 óra és 7 perc alatt 2045 kilométert tett meg, ezzel 12. a versenyben, még körülbelül 2800 kilométer vár rá. A verseny csak most kezdődik, és Szőnyi általában jobban bírja az ultratávok második felét versenytársainál.

Járvás Tamás más taktikával halad, mint Szőnyi, a blogja szerint hosszabbakat alszik, bár időnként neki is lecsukódik a szeme a kerékpáron hajtva. Amikor elfáradt, arra kérte kísérőit, folyamatosan beszéljenek hozzá a rádiójukon keresztül, hogy fenntartsák éberségét. Eddig bevált neki ez a módszer, és a több alvás is. Egyenletes tempót diktál, a magashegyi ritka levegővel sem voltak problémái. Jelenleg a hatodik helyen áll, a 2132. kilométernél lévő ellenőrzőpontot 4 nap és 9 óra alatt érte el.