Szőnyi 45 fokos szögben feküdt rá a szélre

2012.06.19. 21:48

Már a 2500 kilométeren, féltávon túl járnak a Race Across America (RAAM) magyar résztvevői. Járvás Tamás nem lassul, eddig a negyedik legjobb átlagsebességet hajtotta az öt és fél nap alatt. Szőnyi Ferenc a monotóniával és az oldalszéllel küzdött.

A Sziklás-hegységet hátrahagyva az ötödik napon a kansasi hullámos terepen hajtottak a magyarok. Újra a hőség és a szél gyötörte meg őket.  A körülbelül 40 fokos melegben ugyan a hőérzetet javította a szél, de helyenként olyan viharos volt, hogy szinte kifújta a kerékpárt a versenyzők alól. „Hátulról nézve a Ferit olyan volt, mintha nekifeküdt volna egy falnak, szinte 45 fokban bedőlt  a bringával haladás közben, ami veszélyes, mert elég egy kisebb szélerőváltás és megvan a bukás" - érzékeltette a viszonyokat, Pájtli Péter, Szőnyi egyik kísérője.

Szőnyi jól haladt, de a nap végére kiütközött az idegi fáradtság is, ami a segítőket is próbára teszi. „A türelme egyre inkább elfogy éjjelre az egész napos tekerésekben. A legnagyobb problémát az okozza, hogy minden percet és kilométert máshogy él meg a versenyző, de az etetés-itatás nagyon összefolyik, ezért azt hiszi, hogy mindig csak ugyanazt kapja, amin felhúzza magát" - írta Pájtli.

A magas szénhidrát-tartalmú ételek már kikezdték a versenyző gyomrát, talán hogy változtasson, tejfölt, szalonnát, sajtot is vacsorázott legutóbb Szőnyi.

Járvás továbbra is tartja a tempóját, a negyedik legjobb átlagsebességet tekeri. A versenyen vezető két bringás, Reto Schoch és a tavalyi győztes Christoph Strasser teljesen más dimenzióban teker, félórás különbséggel a 2125 mérföldnél lévő ellenőrzőponton is áthaladtak. A harmadik Gulewicz 100 mérföldnyire van tőlük, a többiek pedig közel 500-ra. Járvás a RAAM honlapja szerint jelenleg a 9., a 28-as ellenőrzőnél (1584 mérföld, 2550 kilométer) van mért ideje, (5 nap, 7 óra és 51 perc) de átlagsebessége jobb, mint a 4-8. versenyzőknek. Valószínűleg a 29.-nél felugrik a negyedik helyre.

Szőnyi a 28-as pontot 5 nap, 17 óra, 27 percet alatt érte el, ezzel most a 10. Előtte és mögötte is van egyórányi távolságon belül bringás, velük külön is meccselhet az utolsó napokon. Várhatóan még öt nap kell neki, hogy elérje a célt a keleti parton.