Járvás egy stoptáblánál eldőlt a fáradtságtól

2012.06.23. 17:17

Kilenc napja indultak el a Race Across America (RAAM) versenyzői, hogy letekerjenek közel 5000 kilométert. Járvás Tamás az ötödik helyen áll, még körülbelül 400 kilométere van. Szőnyi Ferenc a 13., neki még 700 kilométert kell tekerni a célig.

A verseny végére a teljesen elcsigázott versenyzők és kísérőik is egyre hosszabbakat pihennek, míg az első napokban összesen alig néhány órát, a végére napi 4-5 órát is alszanak a tényleg teljesítőképesség határáig elmenő ultrakerékpárosok. A szinte delíriumban tekerő versenyzők menetközben is képesek elaludni. Járvás Tamás blogja szerint például egy stoptáblánál eldőlt a fáradtságtól. Később is megállásra kényszerítette a kimerültség, nem jutott el a tervezett megállóig, és először a verseny során az út mellett, polifoamon aludt negyven percet.

Szőnyi is egyre nagyobbakat alszik, de a pihenés meg is látszott rajta. Jó erőben tekert, és csak 20 percekre állt meg a nagyobb frissítésekkor. „A pálya szintgörbéje ismét hullámzott, de nem okozott gondot a Ferinek a mászás, mert ráérzett a bringa sajátos ritmusára. Érdekes, hogy a 9. napon is nyeregből kiállva nagy áttétellel gyűri le hegyeket" - tudósított Pájtli Péter csapatvezető.

A kilenc nap azért nem múlt el nyomtalanul. „A képzelgések most elmaradtak, de szegény Racemachine-re már alig lehet ráismerni. A szemei pirosak, a szája kicserepesedett (pedig kenjük a bőrét naponta többször) és a szakálla is megnőtt" - írta Pájtli.

Járvás még mindig a spanyol Julian Sanz Garciával vív nagy csatát a negyedik helyért, (az első három versenyző már célban van). Szőnyi a 13., de az előtte lévő 4-5 bringás is elérhető távolságban van, egy jó finissel megfoghatja őket.