A Tourminator a kerékpár Messije?

2012.07.06. 18:00

Még egy hete sem kezdődött el a Tour de France, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy egy kivételes képességű kerékpáros berobbanjon a köztudatba, bár a mezőnyben eddig sem volt ismeretlen.  A 22 éves szlovák Peter Sagan három szakaszt is nyert. Sikerre éhes, agresszív, ennek megfelelően már elég sokan utálják is, de ugyanakkor rendkívül vicces figura. Van, aki a kerékpársport legeredményesebb alakjához, Eddy Merckx-hez hasonlítja. Mások a kerékpár Messijét látják benne.

2012-06-14T155729Z 1958332563 GM2E86E1UGA01 RTRMADP 3 CYCLING-SW
Fotó: Denis Balibouse

Arra azért nem fogadnánk, hogy Sagan Merckx-hez hasonlóan is ötszörös Tour- és Giro d' Italia-győztes lesz, de az kétségtelen, a két versenyző hasonló habitusú, és karrierjükben is felfedezhető némi párhuzam. Merckx Kannibál néven volt ismert a mezőnyben. Egyszerűen vérszomjas volt, mindig és mindent meg akart nyerni. Nem elégedett meg azzal, hogy sárga trikóban teker, ott volt a sprintben és a hegyi hajrában is, minden szakaszra ráment. Már Sagannak is félelmetes neve van: Terminátornak, Rambónak, sőt Kannibálnak is becézik, és első szakaszgyőzelme után a szerelői a Tourminator nevet festették a kerékpárjára. Idei eredménylistája és formája is azt mutatja, habzsolni fogja a győzelmeket.

Amikor az idei Touron a 3. etapon is nyert, megkérdezték tőle, hogy az olimpián és a világbajnokságon is győzhet-e, magabiztosan, Kannibálhoz méltóan válaszolt: „Igen, mindent meg akarok nyerni.”

000 DV1209005
Fotó: Lionel Bonaventure

Ha mindent nem is tud, már ebben az idényben annyiszor (16-szor) győzött, hogy elégedetten vonulhatna vissza. Az ománi körversennyel nyitott. Megnyerte a második szakaszt, és a sprintertrikót, a Tirréno-Adriaticón és a De Panne-i háromnaposon is szerzett szakaszgyőzelmet. Ugyan a tavaszi klasszikusok egyikén sem lett első, de négyszer a legjobb ötben volt. Ez is jelzi, Sagan nem klasszikus sprinter, hanem olyan versenyző, aki az emelkedőkön, változatos útviszonyok között, egyedül is tud tempót menni, fizikai képességei nemcsak robbanékonyságában merülnek ki.

A versenyzői stílusa is élvezetes, bevállalós versenyző. Ahol lehetőséget lát, támad. Időfutam sikere is volt már, a svájci körversenyen éppen a világbajnok Cancellárát előzte meg.

Négyből négy

Bár az elmúlt két évben is voltak győzelmei, Sagan májusban sokkolta igazán a kerékpárosvilágot. A Tour of Californián négy szakaszt nyert meg egymás után, majd később behúzott még egy etapot. Az első szakasz utolsó 10 kilométerén még defektje is volt, onnan állt élre, és szinte minden sikere után elmondta: nem is gondolta, hogy van esélye szakaszt nyerni, mert a cél előtt volt egy-két emelkedő. A győzelmeit persze nem annak köszönheti, hogy véletlenül aznap jó formát fogott ki, Sagan egyszerűen olyan versenyző, aki higgadt tud maradni a legnehezebb pillanatokban is, és jó döntéseket hoz.

000 144899450
Fotó: Doug Pensinger

Ezt láthattuk a Tour első és harmadik szakaszán is. Az elsőn a hajrában a sárga trikósra tapadt, és hiába méltatlankodott Cancellara, hogy Sagan is vezessen neki, egy métert sem vállalt, majd a sprintben lekerülte a svájcit. A harmadik, szintén emelkedőre vezető hajrában már csapattársa, a Giro-győztes Basso is Sagannak dolgozott. A szlovák bringás megint a legjobbkor bújt elő, könnyedén maga mögött hagyott mindenkit. A hatodik szakaszon klasszikus, tömegbefutós sprintben nyert. Hat szakasz után már három győzelemnél jár, és vezeti a pontversenyt. 22 évesen keveseknek adatik ez meg, bár Lance Armstrong is ilyen idős volt első etapsikerénél.

Egyszer Grand Tourt is nyerhet

1977 óta nem debütált senki ilyen sikeresen a Touron, akkor Dietrich Thurau a prológot és a második szakaszt nyerte. Merckx szintén két szakaszon lett első Grand Tourján. Amikor tavaly megkérdezték Sagant, hogy mi fekszik neki igazán, nem zárkózott el semmitől: „A rövid emelkedőket tartalmazó versenyeken érzem jól magam. Még nincs elég erőm a hosszú emelkedőkhöz, még dolgoznom kell ezen. Még nem mentem végig egy Grand Touron sem, ezért nem ismerem igazán a határaimat. De ha jó vagyok a rövidebb többnaposokon és az egynaposokon is, miért ne próbálnám meg akkor azokat, és ott is nyerni?”

Tavaly a Vuelta Españán már lehetőséget is kapott, természetesen nem ő volt csapatának kapitánya, de 21 évesen végigment, és három szakaszt is nyert. Ebben is hasonlítanak Merckx-szel. A belga is győzelmekkel mutatkozott be első Grand Tourján, és ő is egynapos menőből vált háromhetesek győztesévé. Sagan minden további nélkül nyerhet Grand Tourt az orvosa szerint, csak speciális edzések kellenek, és az, hogy néhány kilót leadjon a versenyző.

Sagan fontosabb eredményei

2010
A Párizs-Nizzán megnyerte a ponttrikót, a Tour of Californián is ő lett a legjobb sprinter és a legjobb fiatal versenyző, mindkét versenyen két-két szakaszt nyert.

2011
A Giro di Sardegna összetett győztese lett és pontversenyben is első lett három szakaszgyőzelemmel. A svájci körversenyen két etapot nyert, és megint a legjobb sprinterként zárt.
Megnyerte a lengyel körverseny összetettjét és ponttrikóját. Három szakaszgyőzelmet jegyzett a Vuelta Españán.

2012
Öt szakaszgyőzelem, és ponttrikó a Tour of Californián. Négy első hely a svájci körversenyen, természetesen a sprinterek különversenyében is győzött. Három szakaszgyőzelem, és a pontverseny vezetése a Tour de France-on.

A szlovák versenyzési stílusa sokakat lenyűgöz: „Ez olyan, mintha Messit néznéd futballozni, csak megemeled a kalapod és mosolyogsz” - mondta Dave Brailsford, a Sky főigazgatója, akinek jó néhány fiatal tehetség megfordult a kezei között, tudja miről beszél. Sagan vetélytársai, Cancellara és az eddig szinte egyeduralkodó sprinter Mark Cavendish is fényes jövőt és még több győzelmet jósolnak képességei alapján.

Sagan sokoldalúsága abból is eredhet, hogy hegyikerékpárosként kezdte. Juniorként Eb-t és vb-t nyert, de ciklokrosszban is szerzett egy ezüstérmet. Nem idegenek tőle a trükkök sem, ahogy azt Pozsony utcáin kerekezve megmutatta, de egykerekezett már országúti kerékpárral verseny előtt. Azt nem tudni, hogy mi inspriálta erre, de gyerekként a motorversenyző Valentino Rossi volt a kedvence. A hegyikerékpáros múlt több profinak kellő alapot adott, elég csak a tavalyi Tour-győztes Cadel Evansre gondolni, aki szintén átnyergelt országútira.

A szlovák bringás színes egyéniség is. A Tour-győzelmeinél kicsit sem szokványosan ünnepelt. Az első szakaszon izomemberként feszített, majd a harmadikon kezeivel kalimpálva haladt át a célvonalon. Ez utóbbit meg is magyarázta, Forrest Gumpot idézte fel. A harmadik győzelménél, meg úgy feszített, mint Balotelli. Sokan megharagudtak rá, hogy túlzottan nagyképű, de nem erről lehet szó. Egyszerűen, még szinte gyerekként élvezi a győzelmeket és egy nagy játékként, ahol persze nyerni kell, fogja fel a versenyeket.

Hogy mennyire nem veszi komolyan magát, azt a hatodik szakaszon mutatta meg. A biciklikormányára csengőt szerelt, hátha úgy elkerülhetők a bukások. "A kísérőmotorosok állandóan dudálnak, hogy adjunk helyet nekik, ezért én is megcsináltam a saját jelzőmet." - mondta a rajt előtt.

A bicikliszaggató Terminátor

2012-06-09T154453Z 547663456 GM2E8691TX401 RTRMADP 3 CYCLING
Fotó: Denis Balibouse

Sagan mint ahogy szinte mindenki, gyerekként futballal kezdte, de olyan messze voltak az edzések a lakásuktól, hogy hamar feladta. Kerékpározni kezdett. Hétévesen indult először versenyen a zsolnai parkerdőben, amit mindjárt meg is nyert. A terepen és országúton versenyző Sagan már fiatalon feltűnést keltett a mezőnyben: egyszerű pólóban és teniszcipőben hajtott, kulacsába mindig csak sima vizet töltött. Egy Szlovák-kupát is furcsa körülmények között nyert meg. Mivel nem érkezett meg a szponzor által beígért kerékpárja, a nővéréét vette kölcsön. Az sem zavarta, hogy a bármelyik hipermaketben beszerezhető tömegbiciklinek ócskák a fékjei, és a versenyzésre nem igazán alkalmas áttétele volt.

A zsolnai évek után 2009-ben a Dukla Trenčín Meridához igazolt, de egy év múlva már az olasz Liquigas proficsapatában tekert. A kerékpároson végzett orvosi tesztek eredményein ledöbbentek a csapat vezetői, korábban soha ilyen erős 19 éves szervezettel nem találkoztak. Sagan persze nem csak papíron volt erős. Az edzőtáborban sorra mentek tönkre a biciklik, olyan hatalmas erőt fejtett ki rájuk. A társai emiatt is kezdték el Terminátornak nevezni.