Tour: Sagan nyerte a káoszetapot

2012.07.06. 18:00

Peter Sagan harmadik szakaszgyőzelmét szerezte a Tour de France-on. A hatodik etapon több favorit is elszállt, egy a teljes mezőnyt szétszóró bukás miatt többperces hátrányokat szedtek össze. Az összetettben továbbra is Fabian Cancellara áll az élen.

Sprintereknek kedvező volt a Tour hatodik szakasza, így szinte biztos volt, hogy tömegbefutó lesz, a sík 207 kilométeres távon természetesen szökéssel is próbálkoztak. Nyolc kilométer megtétele után Davide Malacarne (Europcar), Romain Zingle (Cofidis), David Zabriskie (Garmin) és Karsten Kroon (Saxo Bank) állt össze. Legnagyobb előnyük hat perc is volt, szinte az utolsó kilométerig kitartottak, de még nem jött el a szökevények napja az idei Touron.

A szakasz nem a szökésükről marad emlékezetes, mert bukás nélkül pénteken sem úszták meg a kerékpárosok, 150 kilométer után a két szakaszt nyerő Greipel és az összetettben a legjobbak közé pályázó Gesink is elesett, de mindketten tudták folytatni.

De nem ők jártak a legrosszabban, már csak 25 kilométer volt hátra, amikor egy bukás miatt a mezőny háromnegyede megállásra kényszerült. A szűk úton több kerékpáros összeakadt, sokan az árokba estek, vagy az aszfaltra zuhantak. Percekig nem tudtak továbbhaladni a zűrzavarban, sok versenyző cserekerékpárra, pótkerékre várt. Több favorit versenyző is hátul ragadt, Schleck, Boasson Hagen és Hesjedaln is több percet kapott az élmezőnytől. Kisebb csoportokba verődve próbálták meg utolérni az élcsoportot, Cavendish is megállt a bukás miatt, így ezen a szakaszon sem volt esélye sprintelni a győzelemért.

Az élen Kroonék szívósan tartották 15-20 másodperces előnyüket, de a még elől maradt csapatok már készültek a hajrára. A magát összeszedő, egymás után két szakaszt nyerő Grepeilnek a Lotto állt össze vezetni, de a GreenEdge is ott dolgozott Goss sikeréért. Mögöttük Sagan bújt meg. A célegyenesben Greipel mögül borított ki bal oldalra, és onnan már nem volt ellenfele, harmadik szakaszát nyerte a Tour-debütáns szlovák. Győzelmével megerősítette a vezető helyét a pontversenyben is. Második helyen Grepiel, harmadikon Goss hajrázott.

A bukás a legjobb tíz listáját is átírta, Sagan bejött nyolcadiknak, Boasson Hagen több mint két percet kapott, visszaesett a 29. helyre. Schleck is nehéz helyzetbe került, majdnem három percet kapott a szakaszon. Nagyon sokat kéne a hegyeken nyernie, hogy komolyan számolni lehessen vele. Hesjedal is elbúcsúzhat Tour-álmaitól, 13 percet kapott a szakaszon.

A Tour a favoritoknak szombaton fog elkezdődni, a Vogézekben rendezett szakasz egy hatkilométeres, 14 százalékos meredekségű részeket tartalmazó emelkedővel zárul. Cancellara könnyen elveszítheti a sárga trikót, a top 10-esek a másodpercekért harcolnak.

Eredmények:

6. szaksz, Épernay - Metz 207,5km

1.  Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale  4:37:00  
2.  André Greipel (Ger) Lotto Belisol Team      
3.  Matthew Goss (Aus) Orica GreenEdge Cycling Team      
4.  Kenny Robert Van Hummel (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team      
5.  Juan José Haedo (Arg) Team Saxo Bank-Tinkoff Bank      
6.  Greg Henderson (NZl) Lotto Belisol Team      
7.  Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD      
8.  Luca Paolini (Ita) Katusha Team      
9.  Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge Cycling Team      
10. Brett Lancaster (Aus) Orica GreenEdge Cycling Team  0:00:04


Összetett (sárga trikó):
1.  Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan  29:22:36  
2.  Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling  0:00:07  
3.  Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-QuickStep      
4.  Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team  0:00:10  
5.  Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa Team  0:00:13  
6.  Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team  0:00:17  
7.  Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale  0:00:18  
8.  Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale  0:00:19  
9.  Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan      
10.  Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan  0:00:22
17. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto     0:00:28     
37. Fränk Schleck (Lux) RadioShack-Nissan     0:02:43
51. Robert Gesink (Ned) Rabobank     0:04:13
108. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp    0:13:38

Pontverseny (zöld trikó):
1. Peter Sagan        209 pont
2. Matthew Goss     178 pont    
3. André Greipel     167 pont     
4. Mark Cavendish    129 pont     
5.  Alessandro Petacchi 109 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó):
1. Michael Morkov      9 pont
2. Ivan Basso        2 pont    
3. Peter Sagan         2 pont