Vicces lesz megváltoztatni a múltat

2012.08.24. 16:22

Lance Armstrong bejelentette, nem harcol tovább az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) vádjaival, belefáradt a küzdelembe. Ha kivonja magát az eljárásból, a doppingszabályok értelmében beismerést jelent,megfoszjták 1998 és 2005 között szerzett címeitől. Sokan örömmel fogadták a hírt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, John Fahey szerint Armstrong döntése egyértelmű helyzetet teremtett. „Joga volt hozzá, hogy vitassa a vádakat, de ő nem ezt választotta. Az a tény, hogy megtagadta a bizonyítékok kivizsgálását, azt jelenti, hogy a tiltott anyagok benne voltak. A szabályok értelmében most kell kiszabni a szankciókat."

Armstrong csapatfőnökét és barátját, Johan Bruynelt is megvádolták, hogy részt vett a tervszerű doppingolásban: „Nagyon elkeseredtem Lance és a kerékpársport miatt, eljutottunk arra a szinte, amikor már Lance is úgy gondolja, elég volt, és nem akar tovább harcolni az USADA kampánya ellen. Lance sohasem hátrált meg a fair küzdelem elől, döntése ezért is jelzi, milyen igazságtalan eljárás folyik ellene."

A francia kerékpárosok örömmel fogadták az USADA eljárást, de úgy vélik, kissé elkéstek Armstrong megbüntetésével. „Nem mondom, hogy doppingolt, és azt sem, hogy nem, de egyszerűen túl sokáig húzódott el ez az ügy, és ez szégyen a kerékpársportra és a Tour de France-ra is" - mondta Gilbert Duclos-Lassalle, korábbi kerékpáros.

„Armstrong elveszíti hét Tour-győzelmét. Változtat ez valamin? Semmin, csak még egyszer megkárosítja a kerékpározást" - twittelte a jelenleg is versenyző Samuel Dumoulin.

A korábbi ötszörös Tour-győztes Bernard Hinault is kifakadt az ügyön: „Kurvára nem érdekel, ez a ő problémája, nem az enyém. A probléma az, hogy 10 vagy 15 évvel ezelőtt kellett volna ezt megoldani, de ez nem történt meg."

A Tour-győztes Cadel Evans felesége, Chiara Passerini elgondolkodott azon, hogy akkor most kik is lesznek a Tour utólagos bajnokai. „Álljunk meg egy percre, ez akkor most azt jelenti, hogy Ullrich nyert néhány Tourt? Azt hittem, ő eredményeit már törölték. Érdekes."

Ullrich válaszolt is neki. „Én azt a sorrendet ismerem, ahogy áthaladtunk a célvonalon. Már lezártam a profi karrierem, de mindig mondtam büszke vagyok a második helyezéseimre is."

Brian Holm, az Omega Pharma-QuickStep csapat igazgatója, korábbi kerékpáros komédiának nevezte az ügyet. „Elég szórakoztató lesz, amikor majd Tour-győzteseket állítanak ki: Alex Zülle, Jan Ullrich, Virenque, Rumsas, ha el nem is ismerték mindannyian, de sok jel arra mutatott, hogy ők is doppingoltak. De hadd szóljon! Vicces lesz megváltoztatni a múltat, legalább annyira, mint Ullrichot két évre eltiltani a kocogástól."

A háromszoros amerikai Tour-bajnok, Greg Lemond felesége tömör volt, csak ennyit ír: Végre.

David Walsh több könyvet is írt a doppingról, és Armstrongot is megvádolta már, teljesen azonban nem elégedett: „Öröm számomra ez a nap, legalább azért, hogy néhány cinikus fickó végre megkapta a maga desszertjét. De a vizsgálatnak mélyebbnek kellene lennie, mint hogy csak Armstronggal foglakozzon. Kik azok az emberek, akik őt védik? Még mindig a kerékpárban vannak, és ellenőrzik a sportágat?"

Oscar Pererio Sio, a 2006-os győztes arra kíváncsi, mi lett azokkal, akik Armstrong ellen vallottak: „Meg vagyok győződve arról, hogy azokat a kerékpárosok, akik ellene vallottak, nem fogják megbüntetni és a címeiket is megtarthatják. Igaz ez?"