Gilbert gálázva nyerte a kerékpár-vb-t

2012.09.23. 18:33

A belga Philippe Gilbert az utolsó emelkedőn mindenkit állva hagyott, és 500 métert ünnepelve nyerte az országúti kerékpár-világbajnokság mezőnyversenyét, a hollandiai Valkenburgban.

Gilbert tavaly félelmetes szezont produkált, 18 versenyt nyert, többek közt behúzott három tavaszi klasszikust, Liége-Bastonge-Liége, Fleche Vallone, Amstel Gold Race és a Tour de France-on is nyert szakaszt. Ilyen eredménylistával nem is volt meglepő, hogy az év végén megnyerte az UCI World Tourt is. A belgának azonban idén meglehetősen rosszul ment, nem jöttek a jó eredmények, bár az augusztus végi Vuelta a Espanán már nyert két szakaszt.

A rosszabb szezon ellenére az egyik legnagyobb favorit volt, mert a világbajnokság pályája feküdt neki, a tavaszi klasszikusok vonalvezetéséhez hasonlított. A cél előtt egy kilométerrel lévő emelkedőt, a Cauberget pedig az Amstel Gold Race-ről is jól ismerte. Gilbert itt is döntötte el a versenyt.

Szökésekkel már az első kilométerek után próbálkoztak a kerékpárosok, de a legígéretesebbnek a Juan Antonio Flecha és Steven Cummings által indított tűnt, a két kerékpáros 150 kilométer után gyorsított, egy kisebb csoporttal fél-egyperces előnnyel haladtak a főmezőny előtt. Később a csoport harmincfősre duzzadt, Alberto Contador és Thomas Voeckler is felzárkózott, és próbálták növelni az előnyt.

Hátul közben elkészült az erejével a tavalyi világbajnok és feladta a versenyt. Mark Cavendish tudta, hogy ezen a pályán nincs esélye megvédeni a címét, de a szivárványszínű trikó iránti tiszteletből vállalta az indulást. Cavendish-hez hasonlóan, a Tour de France első és második helyezettje, Bradley Wiggins és Christopher Froome is kiszállt a versenyből.

Contadorékat a németek, hollandok, ausztrálok és belgák váltott vezetésével üldözte a főmezőny, a magyar Kusztor Péter is itt helyezkedett, de a 40-50 másodpercnyi különbség állandósulni látszott. Az üldözők csoportja azonban szétzilálódott, amikor egy nagy bukás miatt 50-60 kerékpáros is megállni kényszerült az úton. Az állva maradók azonban nagyobb sebességre kapcsoltak, és elsősorban a németek vezetésével, akik a Vueltán öt szakaszt is nyerő Degenkolbért dolgoztak, utolérték a szökevényeket.

Az utolsó 25 kilométert egy hetvenfős csoport kezdte meg együtt, itt tekert a legtöbb esélyes, Tom Boonen, Boasson Hagen, Peter Sagan és Gilbert is. Az egységet bemelbergi emelkedőn Stannard és Talansky bontotta meg, 20 kilométerre a céltól robbantottak, de csak 15 másodpercnyire tudtak ellépni. Utolérték őket, majd Vincenzo Nibali próbálkozott a helyenként tízszázalékos meredekségű Caubergen. Őt is szerelték.

Az utolsó körön félelmetesen nagy tempót diktáltak a csapatok, a spanyolok, az olaszok és a belgák jöttek előre, már csak 48 főből állt az élcsoport. A Bemelbergen a nagy tempó miatt senki sem tudott ellépni, a Caubergre maradt a döntés. Nibali erősen kezdte a hegyet, de nem volt benne erő, a legmeredekebb részen Gilbert váltott hirtelen iramot, és kilőtt csapattársa mögül. A tempóját senki sem tudta átvenni, így hamar harmincméteres előnyt szerzett. Boasson Hagen, Kolobnyev és Valverde próbált meg rá felzárkózni, de ők már inkább egymásra figyeltek. Így pont belefért még Gilbertnek is egy kisebb holtpont, hogy az utolsó kilométeren már gálázzon. Biztos előnyének tudatában már ötszáz méterrel a cél előtt ünnepelni kezdett, így is maradt négy másodperc előnye 267 kilométer letekerése után..

A második helyen Boasson Hagen érkezett, lesprintelt Valverdét. Kusztor Péter a 99. helyen fejezte be a versenyt.

Eredmények:

1. Philippe Gilbert (Belgium)     6:10:41      
2. Edvald Boasson Hagen (Norvégia)     + 4 mp     
3. Alejandro Valverde (Spanyolország)     + 5 mp     
4. John Degenkolb (Németország)            
5. Lars Boom (Hollandia)            
6. Allan Davis (Ausztrália)            
7. Thomas Voeckler (Franciaország)            
8. Ramunas Navardauskas (Litvánia)            
9. Sergio Luis Henao Montoya (Kolumbia)            
10. Oscar Freire Gomez (Spanyolország)