Hazugságvizsgálóval vágna vissza Armstrong

2012.10.15. 14:10

A győzelmeitől megfosztott és örökre eltiltott Lance Armstrong korábban azt mondta, nem harcol a doppingvádak ellen, de most be akarja bizonyítani ártatlanságát, ügyvédei hazugságvizsgálatra akarják bírni az ellene tanúskodókat, köztük számos volt csapattársát.

Armstrongot az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) nemcsak doppingolással vádolja, hanem azzal is, hogy csapattársai doppingolását is ő szervezte, és adott át nekik tiltott teljesítményfokozókat. A hétszeres Tour de France-győztes szerint boszorkányüldözést folytatnak ellene, és konspiráció áldozata. Ügyvédje, Tim Herman úgy véli, az USADA-nak mind a 26 tanút hazugságvizsgálatnak kéne alávetnie. Herman szerint a hazugságvizsgálat bizonyító erejű lehet, ha azt megfelelő technikával és szakemberekkel végzik el.

A hazugságvizsgálat érdekes eredményeket hozhatna, mert Armstrong 11 korábbi csapattársa magát is feldobta, beismerte, hogy doppingolt. Furcsa volna, ha eltiltást és súlyos pénzbüntetést vállaltak volna csak azért, hogy megbuktassák korábbi csapatkapitányukat.

Az ügyvédnek azonban erre is volt válasza: „Vajon miért most álltak elő a tanúk? Azért, mert legtöbbjük visszautasíthatatlan ajánlatot kapott. Négy évre kellett volna őket eltiltani, de nem, csak hat hónapot kaptak, ráadásul szeptembertől, így még versenyt sem kell kihagyniuk. Azt azért látni kell, sok tanúvallomás ellentmond egymásnak, Lance európai karrierje idején közel 600 fővel, versenyzőkkel, edzőkkel, csapat körüli személyzettel, egyebekkel érintkezett. Tizenegy most előállt egy történettel, de nagyon sokan mások tagadják az állításaikat" - mondta Herman.

Az ügyvédet megkérdezték, Armstrong is hajlandó lenne-e magát alávetni hazugságvizsgálatnak. „Nem tudom, hogy vállalnánk, vagy sem, de talán igen" - szólt a nem túl meggyőző válasz. Herman szerint azért nem vállalná védence, mert már túl van ezen az ügyön, és a rajongóit egyáltalán nem érdekli, hogy a bálványuk doppingolt vagy sem. Úgy véli, ezen az USADA jelentése sem változtat, Armstrong mindig is megosztó személyiség volt, eddig is sokan gyűlölték és sokan imádták.