Jelképesen szénné égetik Armstrongot

2012.11.02. 20:22

Az angol Máglya Társaság szombaton felgyújtja és elégeti a Lance Armstrongról mintázott, kilenc méter magas bábuját.

A társaság hagyományai szerint minden évben elégetik egy kevés büszkeségre okot adó, közismert személyiség papírmaséból készült figuráját.

A társaság képviselői szerint nem volt egyszerű a választás, a doppingolás miatt 1998 utáni címeitől megfosztott kerékpárosnak sok versenytársa volt a szégyenlistán. Többek között az al-Kaidával kapcsolatba hozott, muszlim szélsőséges Abu Hamza, a gyerekeket abuzáló egykori médiaszemélyiség, Jimmy Savile vagy George Osborne konzervatív politikus.

Végül a következővel indokolták, hogy miért a kerékpáros figuráját égetik el nyilvánosan: „Lance Armstrong minden bizonnyal a sport legnagyobb gazembere, a világon mindenütt úgy érzik a rajongók, hogy átverte őket egy olyan ember, akit tisztábbnak gondoltak a tisztánál."

A fémvázra erősített, olajjal átitatott papírból készült figurát szombaton, Edenbridge-ben gyújtják meg több ezer ember előtt. Nem Armstrong az első közutálatnak örvendő sportoló, akit így szégyenítenek meg. Többek között a futballista Wayne Rooney és Mario Balotelli is elégett már.

Az amerikai kerékpárost már Franciaországban is szimbolikusan leírták, a kerékpárosok zarándokhelyének számító mont-de-marsani Notre Dame des Cyclistes kápolna faláról leakasztották a trikóját.