Cecília
4 °C
6 °C

A nagyobb bajt előztük meg a doppinggal

2013.04.05. 20:14

A spanyol doppingdoktor Eufemiano Fuentes pere után a Marcának nyilatkozott először, változatlanul azt állítja, hogy semmi illegálisat nem tett, csak terápiás célból alkalmazott vérátömlesztéseket. Megerősítette, Alberto Contador is a páciensei között volt.

Mivel Spanyolországban nem rendelkeznek külön büntetőtörvények a doppingolásról, a hatóságok csak közegészségügyi törvények megszegésével tudták megvádolni Fuentest. „Nem érzem magam bűnősnek, én csak a lehető legjobb módon akartam elvégezni a munkámat" – nyilatkozta az orvos.

Azzal védekezik, hogy a tevékenysége kezdetén még nem is rendelkeztek a törvények a doppingolásról, így a vádaskodás is értelmetlen. „Én terápiás doppingolásról beszélnék, használtunk doppingszereket, de csak gyógyítási céllal, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. A doppinggal vissza lehet élni és nemkívánatos hatást érhetünk el vele, de néhány amerikai sportágban, mint az NBA-ben vagy a futballban megengedett a terápiás használata."

Fuentes szerint azért volt szükség a doppingolásra, mert az elvégzett edzések intenzitása és a sűrű versenynaptár miatt meg kellett védeni a sportolókat, hogy súlyos károsodásokat szenvedjenek. A doppingdoktor idealizmusa azonban itt még nem ért véget, emberbaráti hozzáállása abban is megmutatkozott, hogy ingyen kezelte a pácienseit. Ennek ellentmond, hogy többen is azt állították, több tízezer dolláros összegeket fizettek évente Fuentes szolgálataiért.

A vádak szerint Fuentesnek több mint száz élsportoló páciense volt, akiknek doppingszereket és vérkészítményeket adott. A vértasakokat és a kezelés menetrendjét kódnevekkel próbálta titkosítani, amelyek egy részét viszonylag könnyedén megfejtették a rendőrök. Csak egy példa, Alejandro Valverdét a kutyája neve alapján azonosították. A doppingdoktor azt állította, csak a páciensei személyiségi jogaiért aggódott, ezért használt kódokat. Ennek alátámasztására felidézett egy 1987-es esetet is, amikor egy olasz orvosnak ellopták a jegyzetfüzetét, amiből kiderültek, hogy milyen betegséggel kezelte atlétáit.

Az orvos, ahogy a bíróságon is vallotta, nem fog senkit megnevezni a páciensei közül, bár Fuentes most is megerősítette, hogy egy 2006-os interjúban már elmondta, Vicente Ballestert és Alberto Contadort is kezelte. A marhasült-gate-be belebukó kerékpárosnak ebből nem baja, az előzetes hírek ellenére végül a tárgyalásra sem ment el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?