Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy év felfüggesztettet kapott a spanyol doppingdoktor

2013.04.30. 17:29

Egyéves szabadságvesztésre ítélték a doppingdoktorként elhíresült spanyol Eufemiano Fuentest, akinek ugyanakkor nem kell rács mögé mennie, mert a helyi törvények szerint a két évig terjedő börtönbüntetések végrehajtását eleve felfüggesztik. Az ügyben kedden hirdettek ítéletet Madridban.

A bíróság indoklásában elmondta: bizonyítottnak találta, hogy az orvos veszélyeztette ügyfelei egészségét. Az ügyészség éppen dupla büntetés kiszabását kérte.

A három másik vádlottat felmentették.

A kerékpársportot megrázó ügy 2006 májusában robbant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz, vért tartalmazó tasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban. A per Fuentes és társai ellen januárban kezdődött meg, és olyan versenyzők ismerték el doppingos múltjukat, mint az olasz Ivan Basso vagy az amerikai Tyler Hamilton.

Fuenteséket csak a közegészségügyi szabályok megsértésével, illetve a páciensek egészségének veszélyeztetésével tudták megvádolni, miután hét évvel ezelőtt Spanyolországban még nem voltak hatályban olyan törvények, amelyek a doppingra vonatkoztak volna.

"Nem értek a joghoz, nem vagyok jogász, de azt tudom, hogy 35 éves pályafutásom alatt soha egyetlen páciensem egészségét sem tettem kockára" - mondta a per során Fuentes.

Az 58 éves orvos korábban arról is beszélt a bíróság előtt, hogy nem csupán kerékpárosok voltak az ügyfelei között, labdarúgókkal, teniszezőkkel, atlétákkal és bokszolókkal is kapcsolatban állt. Újságíróknak márciusban azt is jelezte, hogy esetleg hajlandó lesz közölni összes páciensének nevét.

A bíró, Julia Patricia Santamaria ugyanakkor jelezte, nem tesz eleget a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kérésének, nem engedélyezi a megtalált, vért tartalmazó tasakok kivizsgálását a WADA-nak.