Froome lesz a Touron a Sky kapitánya

2013.05.06. 16:03

Nem a címvédő Bradley Wiggins, hanem Chris Froome lesz a Sky csapat kapitánya a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Ezt Dave Brailsford csapatvezető jelentette be hétfőn azok után, hogy a két versenyző a médián keresztül üzengetett egymásnak.

"Ahogy mindig, a csapat összeállítása a vezetőség döntése. Az eredeti terveknek megfelelően egy kapitánnyal fogunk a Tourra menni" - tette hozzá Brailsford.

A vita azért robbant ki, hogy noha Wiggins korábban azt mondta, idén elsősorban a Giro d'Italiára koncentrál, egy hete mégis úgy nyilatkozott, megpróbálja a Tour de France-t is megnyerni. A londoni olimpia időfutambajnoka januárban még úgy tervezte, hogy a francia körversenyen csapat- és honfitársát, a tavaly mögötte második Chris Froome-ot segíti majd, azonban múlt hétfőn arról beszélt, az első héten megosztott kapitányok lehetnek, s az majd természetes úton úgyis eldől, hogy a folytatásban melyikük lesz a csapat vezetője.

Froome másnap kijelentette, nem akarja, hogy Wiggins legyen a kapitány, s a csapat vezetése teljes mértékben mögötte áll. A kerékpársport történetében mindössze hét versenyzőnek sikerült ugyanabban az évben megnyernie a Girót és a Tourt is. Legutóbb 1998-ban volt erre példa, akkor az azóta már elhunyt olasz Marco Pantani duplázott.

Az év első háromhetes viadala, a Giro szombaton rajtolt, míg a Tourt június 29. és július 21. között rendezik.