A láncbukás védhetetlen volt a esőben

2013.05.17. 11:12

A Giro d' Italia 12. szakasza sokakat megviselt, az esős etap után a tavalyi Tour de France-győztes Bradley Wiggins és a címvédő Ryder Hesjedal is visszalépett. A csúszós úton a szökevények keveredtek ijesztő láncbukásba.

A szakasz elején a zuhogó esőben Felline, De Backer, Marcato, Lamertink és Belkov lépett meg a mezőnytől, ötperces előnyt tudtak kiharcolni még úgy is, hogy a nedves aszfalton kisodródtak, amikor egy lejtőn zúgtak lefelé. A kanyarban az elöl lévő kerekes alól ment ki először a bringa, majd a többiek is szinte ugyanebben a pillanatban buktak, – valószínűleg picit ráfékeztek –  és csúsztak nagy sebességgel a vizes aszfalton. Csak De Backer maradt állva, de neki is le kellett menni a pályáról, hogy nyeregben maradjon. A bukásban egyikük sem sérült meg komolyabban, folytatni tudták a versenyt.

Láncbukás az esős utón a Giro d' Italián

Két bajnokkal kevesebb

Wiggins favoritként érkezett a Giróra, de az eddig 12 szakaszon szinte végig szenvedett, defekt és bukás hátráltatta, majd egy betegség miatt is leromlott a teljesítménye. A csütörtöki szakaszon három és fél percet kapott a legjobbaktól, ezzel elszálltak győzelmi esélyei.

„Egész éjszaka megfigyelés alatt tartottuk Bradley-t, és az orvosokkal való konzultáció után visszaléptettük a Girótól.  Szenvedélyes versenyzőként folytatni akarta, de egészségügyi okok miatt erre nincs lehetősége. A mellkasi fertőzése rosszabbodott, és nálunk mindig a bringások egészsége a prioritás. Bradley Nagy-Britanniába tér vissza kezelésekre, és remélhetőleg minél előbb újra versenyezni tud majd" - közölte a csapatvezető.

A Sky csapata azonban Wiggins nélkül is küzdhet a dobogóért, a 8. szakasz győztese. Rigoberto Uran a harmadik helyen áll, 2:04-es hátránnyal. Wiggins visszalépése azonban még okozhat problémát, a kudarcélmény még inkább erősítheti abban, hogy a Tour de France-on is rámenjen az összetettre. A Sky korábban igyekezett nyilvánvalóvá tenni, hogy Froome lesz ott az első számú versenyzője, de kiéleződhetnek még a konfliktusok.

A Girótól Hesjedal is visszalépett, a 12. esős szakasz őt is megviselte, igaz már korábban is jelentős hátrány szedett össze a kanadai címvédő, de egy betegség most őt is legyőzte.