Giro: Nibalit sem eső, sem köd nem töri meg

2013.05.18. 19:25

Az összetettben vezető Vincenzo Nibali a Giro d' Italia 14. szakaszán is nagyot ment, a rossz idő miatt újra tervezett etapon megint rávert a legfőbb riválisaira. A szakasz Mauro Santambrogio nyert Nibali előtt.

Kemény alpesi szakasz várt a Giro mezőnyére, de a havazás és rossz idő miatt a kétezer méter feletti sestriere-i csúcsot kivették az útvonalból, így csak a célhoz vezető nagy emelkedő maradt benne. Igaz, ezzel együtt 12 kilométerrel hosszabb lett a szakasz.

A bringások szinte végig esőben tekertek, a hegytető felé közeledve sűrű ködben haladtak. Egy szökevénycsoportnak tízperces előnye is volt már, de bedarálta őket a mezőny. Nibali a céltól három kilométerre indította meg támadását, csak Santambrogio bírt vele menni. A páros a célig növelte az előnyét, Cadel Evans és a Wiggins visszalépésével csapatkapitánnyá előlépő Uran is leszakadt, több mint fél percet kaptak Nibaliéktől.

Nibali összetettben már közel másfél perccel vezet Evans előtt, és egyelőre úgy tűnik, nincs aki megszorítsa a hegyeken, de a harmadik hét neki mindig kritikus, így biztosan meg fogják támadni. Vasárnap ismét hegyi szakasz jön, de a havazás és lavinaveszély miatt ismét átrajzolják a pályát. A Mont Cenis és a Galibier-csúcs biztosan kimarad.

Eredmények:
14. szakasz, Cervere-Bardonecchia, 180 km, hegyi befutó:
1. Mauro Santambrogio (olasz, Vini Fantini) 4:42:55 óra
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) azonos idővel
3. Carlos Betancur (kolumbiai, AG2R) 9 mp hátrány
...5. Rigoberto Uran (kolumbiai, Sky) 30 mp h.
6. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 33 mp h.

Az összetett élcsoportja:

1. Nibali 57:20:52 óra
2. Evans 1:26 perc hátrány
3. Uran 2:46 p h.