Buszkáosszal indult a 100. Tour de France

2013.06.29. 17:36

Nem indult simán a 100. Tour de France egy, a célkapu alá beragadt busz miatt. A szervezők emiatt kétszer is módosították menet közben az első szakasz célját. Egy bukás a mezőnyt is lefelezte. Az esélyesnek tartott sprinterek közül senki sem maradt elöl. A szakaszt végül Marcel Kittel nyerte.

Hiába fogadkoztak, sem Peter Sagan, sem Mark Cavendish nem tudta megszerezni magának a sárga trikót a Tour első szakaszán. A két sprintersztár már nem is hajrázhatott a szakaszgyőzelemért, mert néhány kilométerrel a céltól mindketten buktak a 213 kilométeres korzikai etapon.

A Tourok első szakaszain mindig feszült mezőny, de most erre egy szerencsétlen közjáték is rátett egy lapáttal. Az Orica GreenEdge csapatbusza egész egyszerűen beszorult a Bastiában kijelölt célkapu alá. A szervezők megpróbálták kiszedni, de először úgy döntöttek, hogy módosítanak a távon, és a háromkilométeres kapunál lesz a cél. Erről körülbelül 12 kilométerrel a vége előtt informálták a csapatokat. A sprintercsapatok előrejöttek, hogy minél jobb helyzetbe hozzák kapitányukat. A Cannondale diktálta a tempót, Sagannak előkészítve a terepet.

Feleslegesen készültek a korábbi hajrára, mert a buszt néhány perccel később sikerült kimenteni, így az eredeti kiírás szerinti cél lett újra a szakasz vége. Erre nagyon gyorsan kellett reagálniuk a kerékpárosoknak, és kisebb pánik kezdődött. Valószínűleg ez okozott egy tömeges bukást, amelyben olyan kerékpárosok is benne voltak, mint Cavendish és Sagan, de Greipel sem tudott az első helyért menni, és az összetettre pályázó Contador is megsérült.

2013 Tour de France CRASH 4 Sagan Cavendish

A boly két részre szakadt, úgy negyven ember maradt elől. Közülük Kittel sprintelt a legjobban, bár nem volt ideális helyzetben, időben bújt ki ellenfelei mögül, és Kristoff előtt megszerezte a 100. Tour de France sárga trikóját, és vezeti a pontversenyt is, valamint a fehér trikót is megszerezte.

A harmadik helyen a 19 éves Danny Van Poppel érkezett, 82 éve nem volt ilyen fiatal versenyző az első háromban.

A további helyezettekről sokáig nem adtak tájékoztatást a szervezők, mert a busz miatt megrongálodott a célfotót készítő gép. Az azonban biztos, hogy a káoszba fulladó szakaszon senki sem kap időhátrányt azok közül, akik az utolsó bukásba kerültek.

Un bus bloque la ligne d'arrivée du tour de France 2013