Egyetlen másodperc sárga trikót ért

2013.06.30. 17:55

Izgalmas véghajrában, egyetlen másodperccel mindenkit megelőzve nyerte meg Jan Bakelants a Tour de France második szakaszát. A Radioshack-Leopard versenyzője ezzel a sárga trikót is ávette.

A szombati kaotikus szakasz után a három kategorizált emelkedőt is tartalmazó 156 kilométeres etappal folytatódott a Tour. A meglehetősen nehéz szakasz nem igazán feküdt a sprintereknek, a sárga trikós Marcel Kittelnek nem sok esélye volt, hogy az élen maradjon.

A start után egyből kezdődtek a támadások, végül egy négyfős csoportnak sikerült nagyobb különbséget kialakítania. David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (AG2R), Ruben Perez (Euskaltel) és Lars Boom (Belkin) dolgozott össze. Túl messzire azonban nem tudtak meglépni, ugyan az első csúcsot, a harmadik kategóriás Bellegranajót még túlélték, a Sella-csúcsra már ledolgozta három és fél perces hátrányát a mezőny. Itt indított támadást Thomas Voeckler is, de nem sikerült elsőként érnie a csúcsra, hogy a legtöbb pontot gyűjtse be a hegyi trikóért, így visszaolvadt a bolyba, amiben már nem volt ott a szombati győztes Kittel. A sprinter nagyon megszenvedett, fokozatosan csúszott vissza, majd tizenöt percnél is többet kapott a végére.

Az Europcar Voeckler sikertelen akciója után sem adta fel a küzdelmet a pöttyös trikóért, a következő hegyen Pierre Rolland robbantott, és megúszott a mezőnytől. A Vizzavona tetejére már ő ért fel először, és a második kategóriás hegyért járó pontokkal már ő vezeti a hegyiversenyt.

A lejtőzésben a Cannondale csapata vezette a mezőnyt, a már szombaton is szakaszgyőzelemre pályázó Peter Sagannak készítette elő a terepet. A sprintereknek azonban még egy emelkedőt túl kellett élniük a céltól 12 kilométerre. A nem túl magas, de kilencszázalékos meredekségű Salario meg is mozgatta a csapatokat. Flecha (Vacansoleil) és Gautier (Europcar) tíz másodpercet rá is vert a többiekre. Meglepetésre az összetett elsőségre pályázó Froome is támadásba lendült. Sikerült is elszakadnia, de a lejtőzésben már visszaolvadt a mezőnybe.

Már csak hat kilométer volt a cél, amikor óriási üldözőverseny kezdődött. A Chavanel által indított támadáshoz még öten csatlakoztak, Bakelant (Radioshack), Flecha, Morei, Izagirre (Euskaltel) és Fuglsgang (Asztana). Remekül dolgoztak össze, stabilan tartották a 8-10 másodperces előnyüket a Cannondale majd a Garmin által vezetett boly előtt.

Az utolsó két kilométerre azonban elfogyott a szökevények lendülte, megbomlott a csoport, egyedül Bakelants nem adta fel, és mindent beleadva nyomta tovább. A társait bekebelezte a boly, a sprinterek óriási iramban közelítettek, a belgát méterről méterre megközelítették, de kitartott az előnye. Egy másodperccel mindenkit megvert, és első profi győzelmével mindjárt a sárga trikót is megszerezte, mivel szombaton mindenki azonos időt kapott.

A második helyre a magára maradt Sagan érkezett, a harmadik helyet Kwiatkowski szerezte meg.

Eredmények:

2. szakasz, Bastia-Ajaccio 156 km
1. Jan Bakelants (RadioShack)    3:42:11
2. Peter Sagan (Cannondale)   0:00:01
3. Michal Kwiatkowski (Omega)  
4. Davide Cimolai (Lampre)  
5. Edvald Boasson Hagen (Sky)
6. Julien Simon (Sojasun)  
7. Francesco Gavazzi (Asztana) 
8. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)

összetett:
1. Jan Bakelants (RadioShack) 8:40:03
2. David Millar (Garmin) + 1 mp  
3. Julien Simon (Sojasun)   
4. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)   
5. Edvald Boasson Hagen (Sky)   
6. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)
7. Michal Kwiatkowski (Omega)
8. Szergej Lagutyin (Vacansoleil) 
9  Christophe Riblon (AG2R) 
10 Cadel Evans (BMC)