Tízezer kanyar után elszúrta a Tourminator

2013.07.01. 17:07

Simon Gerrans sprintbefutóban nyerte a Tour de France harmadik szakaszát, Peter Sagan jó pozícióban volt, de elrontotta az utolsó kanyart. Másodszor lett második a szlovák sprinter. Jan Bakelants megvédte a sárga trikót.

A vasárnapi után hétfőn is egy viszonylag nehéz szakasz következett a Touron. A 145,5 kilométeren továbbra is Korzika hegyei között tempózott a mezőny. A technikailag sem volt egyszerű a pálya, a szerpentinek miatt tízezer kanyar szakasza nevet is megkapta. A négy kategorizált emelkedőből a cél közelében lévő Marsolinóról lehetett sejteni, hogy megrostálja a mezőnyt.

A rajt után rögtön szökéssel indult a szakasz, Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM), Sebastien Minard (AG2R), Alexis Vuillermoz (Sojasun), Cyril Gautier (Europcar) és Simon Clarke (Orica-GreenEdge) szakadt el a többiektől, és négy és fél perces előnyt tudtak gyűjteni. Clarke a hegyi trikóra is ráment, sorra elsőként ment át a csúcsokon, pontszámbam utolérte az eddigi pöttyös trikós Rollandot. Aki már a szakasz előtt azt mondta, hogy nem fogja mindenáron megvédeni azt, mert az összetettben akar elsősorban jól szerepelni.

Az öt szökevénytől 106 kilométernél már egy percre sem volt a mezőny, de a hegyi hajrá után újra nagyobb lett a különbség. Az iramot ekkor már a sárgatrikós Bakelants csapata, a Radioshack diktálta. A Marsolinót Clarke kezdte meg elsőként, leszakította szökevénytársait is, és magával ellentmondásba kerülve Rolland is megindult a hegyi hajráért. Utol is érte Clake-ot, majd ő ért elsőként a csúcsra.

Lefelé Chavanel indult meg, félelmetes sebességgel vette a szerpentint, majd Rollanddal, Northauggal és Nievével összeállva mentek néhány másodperccel az 50-60 főre fogyatkozott mezőny előtt. A szökésüket szerelték, 3 kilométernél Dumuolin indult még be, de neki sem sikerült az elmenés. Közben már próbáltak összeállni a hegyeken is az élmezőnnyel tartó sprinterek csapatai. Ekkor az Orica-GreenEdge és a Cannondale próbált előre törni, Cadel Evans pedig a világbajnok Philippe Gilbert-nek próbált vezetni.

Az utolsó kilométernél a Cannondale párosa, hátul Sagannal fogott előnyös pozíciót, minden körülmény a szlovák sprinternek kedvezett. Egy kanyar azonban elrontottak, és belülről megelőzte őket az Orica. Simon Gerransnak pont elég volt ez félméternyi előny, és hiába indult meg Sagan, már nem tudta ledolgozni azt. Gerrans célfotóval győzött.

Sagan (Tourminator) sem lehet azonban elégedetlen, mert a második helyével átvette a vezetést a pontversenyben. A sárga trikós Bakelants a mezőnnyel együtt érkezett, így továbbra is vezet összetettben.

Kedden 25 kilométeres csapatidőfutam következik Nizzában. Könnyen lehet, hogy új gazdája lesz a sárga trikónak. A Saxo-Tinkoff, a Sky és a BMC is megnyerheti a szakaszt.

Eredmények:

3. szakasz, Ajaccio-Calvi 145,5 km
1. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) 3:41:24
2. Peter Sagan (Cannondale)
3. Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar)
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma)
5. Philippe Gilbert (BMC)
6. Juan Antonio Flecha (Vacansoleil)
7. Francesco Gavazzi (Asztana)
8. Maxime Bouet (AG2R)
9. Julien Simon (Sojasun)
10. Gorka Izaguirre Insausti (Euskaltel)

Összetett:

1. Jan Bakelants (RadioShack) 12:21:27
2. Julien Simon (Sojasun) + 1mp
3. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma)
5. Edvald Boasson Hagen (Sky)
6. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
7. David Millar (Garmin)
8. Sergey Lagutin (Vacansoleil)
9. Cadel Evans (BMC)
10. Romain Bardet (AG2R)

Pontverseny:

1. Peter Sagan 74 pont
2. Marcel Kittel 57 pont
3. Alexander Kristoff 48 pont