no

Ilyen még nem volt: afrikai sárga trikós

2013.07.04. 17:56

Az utolsó kilométeren szétszakadt a mezőny a Tour de France hatodik szakaszán, így Darly Impey megelőzte az eddigi sárga trikóst, Simon Gerranst. A Tour történetében a dél-afrikai Impey lett az első afrikai, aki viselheti majd a sárga trikót. Az etapot mezőnyhajrában André Greipel nyerte.

Az Aix-en Provance és Montpellier közötti 176,5 kilométeres szakasz nem ígérkezett túlságosan nehéznek, a sprintereknek kedvezett, csak attól lehetett tartani, hogy a Földközi-tenger felől befújó oldalszél szakíthatja szét a mezőnyt a célhoz közelítve.

Ez azonban nem jött be, a kerékpárosok együtt érkeztek meg, leszakadások csak bukások és defektek miatt voltak. Ezekkel azonban két esélyes is megszenvedett, előbb Peter Sagan maradt le, majd a szerdai szakaszgyőztes Mark Cavendish kapott közel egyperces hátrányt bukása miatt.

A sprinter mintegy tíz percig üldözte a mezőnyt, és ez láthatóan kivett belőle, nem tudott igazán frissen érkezni a hajrára. Montpellier-ben a fokozódó iramot előbb az Argos-Shimano diktálta, majd a Lotto állt az élre, hogy jó pozícióban hozza Greipelt. Ezt sikerült is elérnie, a többiek mögéjük bújtak be, és hiába próbált előre törni, sem Sagannak, sem Kittelnek, sem Cavendishnek nem sikerült. Greipel simán nyert, és 100. győzelemét szerezte meg ezzel. Már a szakasz közben is mutatta, hogy jó erőben van, mert elvitte a részhajrát is.

Sagannak a mai volt a harmadik második helye, őrzi még pontverseny zöld trikóját, de egyre sűrűsödik mögötte a mezőny.

Mivel az utolsó kilométereken óriási volt a tempó, szétszakadt a sor, és csak az első 17 versenyző érkezett azonos idővel, a többség 5 másodperccel később érkezett. Ez pont elég volt ahhoz, hogy gazdát cseréljen a sárga trikó. Az első csoporttal érkező Impey elvette Gerranstól, d így is az Orica-GreenEdge csapatnál maradt.

Eredmények:

6. szakasz, Aix-en Provence-Montpellier 176,5 km

1. André Greipel (Lotto) 3:59:02
2. Peter Sagan (Cannondale)
3. Marcel Kittel (Argos-Shimano)
4. Mark Cavendish (Omega Pharma)
5 Juan Jose Lobato (Euskaltel)
6. Alexander Kristoff (Katyusa)
7. Jose Joaquin Rojas (Movistar)
8. Danny van Poppel (Vacansoleil)
9. Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
10. Samuel Dumoulin (AG2R)


Összetett (sárga trikó):
1. Daryl Impey (Orica-GreenEdge) 22:18:17
2. Edvald Boasson Hagen (Sky) +3 mp
3. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)  +5 mp
4. Michael Albasini (Orica-GreenEdge)
5. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +6 mp
6. Sylvain Chavanel (Omega Pharma) +6 mp
7. Christopher Froome (Sky) + 8 mp
8. Richie Porte (Sky)
9. Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff) + 14 mp
10. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)

Pontverseny (zöld trikó):
1. Peter Sagan 159 pont
2. André Greipel 130 pont
3. Mark Cavendish 119 pont