Tour: Froome sokkolt, Contador kifújt

2013.07.06. 17:47

A Tour de France első hegyi szakaszán Christopher Froome megmutatta, hogy nem véletlenül ő az az első számú esélyes. A Pireneusokban mindenkit megtört, óriási előnnyel nyerte a szakaszt, és átvette a sárga trikót is. Alberto Contador szenvedett, közel két percet kapott, a többi favorit is jelentős hátrányban.

A Castres és Ax 3 Domaines közötti 195 kilométeres etap az első olyan volt az idei Touron, ahol kiderülhetett, milyen formában vannak az összetett győzelemre pályázók. A kerékpárosokat két kegyetlen hegy, az idei Tour legmagasabb csúcsa, a 2001 méter magas Pailheres, és a 1375 méters Ax 3 Domaines tesztelte.

A két hegyig azonban előbb el is kellett jutni, ezt a 130 kilométert próbálták többen kihaszálni szökésre, Jean-Marc Marino, Johnny Hoogerland, Christophe Riblon és Rudy Molard jól dolgozott össze, de a négyes már az első csúcsot sem érte el elsőnként, hiába volt tízpercnyi is előnyük.

Dopping után kutatva

A francia rendőrség - vélhetően tiltott szerek után kutatva - szombat reggel, a rajt előtt átvizsgálta a RadioShack kisbuszát, ám a hírek szerint nem találtak semmit. Philippe Maertens, a csapat sajtófelelőse elmondta: a rendőrség megállította járművüket, majd két órán át kutakodtak. Hozzátette: minden évben átesnek ilyenen a Tour alatt. (MTI)

A bolyban a Froome elsőségére pályázó Sky csapat, a támadást ígérő Belkin és Contador Saxo-Tinkoffja dolgozott. A Pailheres-re menet már a Sky próbált kellemetlenül gyors tempót diktálni, de néhányan így is megszöktek. A movistaros Quintana laza stílusban meglépett, majd a csúcsig egyperces előnyt hozott össze, mögött a hegyi pontverseny megnyerésére törekvő Pierre Rolland hajtott, de nem volt esély utolérni a kolumbiait.

A lejtmenetben azonban a Sky lefelezte egyperces hátrányát, a favoritok csoportját vezető Kennaugh félelmetes tempóban vette a kanyarokat, többször még Fromme-ék sem bírták vele az iramot.

A záró hegyet Quintana és Rolland már együtt kezdték meg, de a kolumbiai ismét tempót váltott, és 20-25 másodperccel haladt üldözői előtt. Ekkor azonban már Richie Porte diktálta az iramot, amit sokak fájdalomküszöbéig fokozott. A céltól hat kilométerre sorra lemaradtak a favoritok, Cadel Evans és Joaquim Rodriguez is hiába erőlködött.

A skyosoknak azonban volt még egy sebességük, amit már sem Alberto Contador, sem Alejandro Valverde sem tudott elviselni. Fromme még ebből is robbantott, otthagyta Quintanát, és elhúzott a többiektől. Porte hátul maradt, majd kis regeneráció után ő is leelőzte a kolumbiait, és jól tempózva haladt felfelé a hegyen.

Contador nem tudott a támadásra válaszolni, sőt, még inkább elfogyott, Valverde viszont összeszedte magát, és feljött a harmadik helyre. A két egészen más dimenzióban hajtó skyost azonban már nem volt esély utolérni. Froome simán nyert, 51 másodpercet vert Porte-ra, Valverdére 1:08-at. Meglepetésre a negyedik-ötödik helyen két belkines, Mollema és Ten Dam érkezett, Contador pedig csak hetedik lett. A 2011-es Tour-győztes Evans lehetetlen helyzebe került, több mint négy percet kapott a szakaszon.

A hegyi trikót is megszerző Froome-nak összetettben is kényelmes a helyzete, Porte van közvetlen mögötte, tőle nem kell tartania, a harmadik Valverde pedig 1:25-re van lemaradva.

A Touron vasárnap is hegyi szakasz lesz, de az utolsó csúcstól még 30 kilométeres lejtmenet vezet a célig.

Eredmények:

8. szakasz, Castres - AX 3 Domaines

1. Christopher Froome (Sky 5:03:18
2. Richie Porte (Sky) + 51 mp
3. Alejandro Valverde (Movistar) + 1:08
4. Bauke Mollema (Belkin) + 1:10
5. Laurens Ten Dam (Belkin) + 01:16
6. Mikel Nieve (Euskaltel) 0:01:34
7. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) + 1:45
8. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)
9. Nairo Alexander Quintana (Movistar)
10. Igor Anton (Euskaltel)

Összetett (sárga trikó):

1. Christopher Froome (Sky) 08:15:55
2. Richie Porte (Sky) + 51 mp
3. Alejandro Valverde (Movistar) + 1:25
4. Bauke Mollema (Belkin) + 1:44
5. Laurens Ten Dam (Belkin) +1:50
6. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +1:51
7. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)
8. Nairo Alexander Quintana (Movistar)  + 2:02
9. Joaquim Rodriguez (Katyusa) + 2:31
10. Michael Rogers (Saxo-Tinkoff) 0:02:40