A lesből támadó olaszé a szökevényszakasz

2013.07.13. 18:04

Egy szökevénycsoport élén Matteo Trentin nyerte a Tour de France egynapos klasszikusra emlékeztető 14. szakaszát. Az összetett élcsoportjában nincs változás, Christopher Froome a sárga trikós.

Vasárnap a legendás és nagyon kemény Mont Ventoux-t mássza meg a mezőny, így várható volt, hogy a szombati etapon a favoritok inkább rápihennek ahegyre, mintsem harcoljanak a másodpercekért. Ez és a Saint-Pourçain-sur-Sioule és Lyon között vezető hullámos pálya is kedvezett a szökéssel kísérletezőknek.

Már a szakasz elején megpróbált több csoport is elszakadni, de hatalmas volt az iram, 48 kilométer per órás volt az első óra átlaga, így a néhány tízmásodperces előnyök gyorsan semmivé lettek. Úgy negyven kilométernyi versenyzés után végül összeállt egy 18 fős csoport, olyan karizmatikus versenyzőkkel, mint Jens Voigt vagy David Millar, akiknek már többször sikerült szökésből szakaszt nyerni. Őket sem engedték el könnyen, 30 kilométeren át egy percen belül tartották a csoportot, végül megtört a mezőny, és a céltól száz kilométerre új verseny kezdődött.

Még 80 kilométeren összedolgoztak a szökevények, de az utolsó hegyen már egymást érték az akciók. Először a már szakaszt is nyerő Bakelants támadott, de hamar utolérték. Utána Julien Simon váltott iramot, a francia kamikaze módjára haladt, már 25 másodpercnyire is eltempózott, még 15 kilométert kellett volna kibírnia egyedül az élen ebben tempóban. Ez nem jött össze neki, Marcus Burghardt vezetésével egy kisebb csoport másfél kilométerre a céltól utolérte.

Ekkor már látszott, sprintben fog eldőlni a verseny, a szakaszgyőzelemért 12-en mentek, Bakelants nyitotta meg a hajrát, de Albasini átvette a tempóját, de hiába, mindenkit meglepve, hátulról, messziről indítva berobbant a Mark Cavendish felvezetőjeként dolgozó Matteo Trentin, és egy fél kerékkel győzött. A 23 éves Trentin az olaszok új ígérete, az Omega csapatában még csak kisegítő szerep jut neki. Cavendish-t kell felvinnie a hajrákhoz mezőnybefutóknál, általában ő az utolsó előtti a csapatban, aki végül kiszáll a brit bajnok elől, így esélye sincs, hogy a saját magáért hajtson, de szombati győzelemmel kárpótolta magát.

Eredmények:

14. szakasz, Saint-Pourçain-sur-Sioule–Lyon 191 km
1. Matteo Trentin (Omega Pharma)    4:15:11      
2. Michael Albasini (Orica-GreenEdge)            
3. Andrew Talansky (Garmin-Sharp)

Összetett (sárga trikó):

1. Christopher Froome (Sky) 55:22:58
2. Bauke Mollema (Belkin) +2:28
3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)  +2:45
4. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)  +2:48
5. Laurens Ten Dam (Belkin) +3:01
6. Jakob Fuglsang (Asztana) +4:39
7. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +4:44
8. Nairo Quintana (Movistar) +5:18
9. Jean-Christophe Peraud (AG2R) +5:39
10. Joaquim Rodriguez (Katyusa) +5:48