Ájulásig hajtotta magát a Tour új királya

2013.07.14. 18:15

A sárga trikós Christopher Froome félelmetesen jó formában van, a Tour de France egyik legbrutálisabb szakaszán sokkola a mezőnyt, a legendás Mont Ventoux emelkedőjén senki sem bírta el a tempóját.

Az idei Tour leghosszabb, 242,5 kilométeres szakaszát rendezték vasárnap, már a táv is éppen elég nehézséget jelenthetett, de hogy igazán brutális legyen az etap, arról az utolsó 25 kilométer gondoskodott. A kerékpárosoknak az 1912 méter magas Mont Ventoux-ra kellett feltekerniük, már a mászás is kemény, de a kopár hegyen lévő hőség és erős szél még inkább elviselhetetlenné teszi a versenyzést.

A Givors-ból induló etapon többen előre menekültek, a július 14-ei nemzeti ünnep miatt a francia versenyzők különösen motiváltak. A legjobb mászok között most nem találunk franciát, de egy hosszú szökéssel még reménykedhettek a szakaszgyőzelemben. Ennek megfelelően egy tízfős elmenésben több francia versenyző, Fedrigo, Roy, Riblon, El Fares és Chavanel is benne volt, de velük ment Peter Sagan is, aki abban reménykedhetett, hogy sikerül elvinnie a hegy előtt lévő részhajrát, és növelheti az előnyét a sprinterek pontversenyében.

A hosszú szakasz ellenére óriási tempót diktáltak a kerékpárosok, közel 50 kilométer per órás átlagot hajtottak órákon keresztül. A szökevények mögött a Movistar csapata dikálta a tempót, próbálta fárasztani a sárga trikóst és csapatát, a Sky-t.

Sagan számítás bejött, övé lett a részhajrá, és ezután visszaolvadt a mezőnybe. A Mont Ventoux lábánál a szökevények már csak másfél perccel vezettek, közülük Chavanel gondolta úgy, hogy egyedül is sikeres lehet, mögötte Riblon és Irizar dolgozott össze, hogy utolérjék.

A Ventoux-n a Sky vette át az irányítást, kíméletlenül fokozták a tempót, feledtetve azt, hogy elmúlt napokban nem tűnt túl erősnek a csapat. Előbb Kennaugh diktálta az iramot, majd kiesésével Richie Porte állt az élre, és mintha csak egy időfutamot ment volna, nekirontott az emelkedőnek. Ezt a sebességet már csak Alberto Contador és Froome tudta átvenni, a többi favorit egymás után szakadozott le. Miután Porte kihajtotta magát, Froome vezetett, nem sokáig várt ki, egyetlen támadással otthagyta Contadort. A brit úgy pörgetett és váltott iramot, mintha csak síkon menne, még a nyeregből sem kellett kiállnia.

Előtte már csak a céltól 15 kilométerre megszökő Nieve és Quintana voltak, de pillanatok alatt megközelítette őket, majd ment tovább saját tempójába. Quintana át tudta venni, és Froome ugyan megpróbálta többször is leszakítani, de a kolumbiai tapadt rá. A céltól másfél kilométerre viszont már ő is megadta magát, Froome megint mintha motoron ült volna, úgy ment el.

A csúcsig 29 másodpercet vert Quintanara, miközben Contador még a neki sokat dolgozó Nievétől is leszakadt, és 1 perc 40 másodpercet kapott, és utolérte a többi dobogóra pályázó versenyző is. Közülük Rodriguez talált a végén magára, és tudott hozni úgy 20 másodpercet az összetettben előtte lévőkön.

Quintana és Froome teljesen kihajtotta magát, miután célba értek összerogytak, úgy adtak nekik mesterségesen oxigént.

Froome az idei Tour eddig két hegyi befutójából mindkettőt megnyerte, és ezzel a pöttyös trikót is megszerezte, az eddig a hegyi pontversenyben vezető Pierre Rolland pocsékul ment a vasárnapi szakaszon még a Ventoux elején leszakadt, köszönhetően annak is, hogy megpróbálta üldözőbe venni a szökevényeket.

Froome az összetettben több mint négy perccel vezet, ezzel az előnnyel akár még gazdálkodhat is, de mivel eddig ő tűnik a legerősebbnek, az Alpokban és az időfutamon még nagyobb előnyt hozhat össze.

Eredmények:

15. szakasz, Givors-Mont Ventoux, 242,5 km

1. Christopher Froome (Sky)    5:48:45
2. Nairo Quintana (Movistar)    + 29 mp
3. Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi)    + 1:23
4. Joaquim Rodriguez (Katyusa)    + 1:23
5. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)    + 1:40
6. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)  + 1:40
7. Jakob Fuglsang (Asztana)   +1:43
8. Bauke Mollema (Belkin)   + 1:46
9. Laurens Ten Dam (Belkin)  + 1:53
10. Jean-Christophe Peraud (AG2R)   +2:08

Összetett:
1. Christopher Froome (Sky)    61:11:43
2. Bauke Mollema (Belkin)   +4:14
3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)    +4:25
4. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)   +4:28
5. Laurens Ten Dam (Belkin)   +4:54
6. Nairo Quintana    +5:47
7. Jakob Fuglsang (Asztana)   +6:22
8. Joaquim Rodriguez    +7:11
9. Jean-Christophe Peraud (AG2R)    +7:47
10. Michael Kwiatkowski (Omega Pharma) +7:58