Nézőt ütött, beesett a patakba, majd megnyerte a Tour királyetapját

2013.07.18. 17:49

Christophe Riblon nem mindennapi körülmények között nyerte meg a 2013-as Tour de France királyetapját. A tomboló nézőkkel balhézott, majd az egyik lejtmenetben az útról is lesodródott, de mindig volt annyi ereje, hogy visszaküzdje magát az élre. Az összetettben Christopher Froome maradt az élen, növelte előnyét.

Az idei francia körverseny legbrutálisabb etapját rendezték csütörtökön. Az Alpokban tekerő mezőnynek hat kategorizált emelkedőt kellett leküzdenie 172,5 kilométer alatt úgy, hogy a legendás Alpe d’ Huezt kétszer kell megmászniuk, közben pedig felmentek az 1999 méter magas Sarenne-csúcsra is, hogy némi lejtőzés után hajrázhassanak 14 kilométernyi szerpentinen az 1850 méter magas célig.

A szakasz vibrálóan indult, sokan próbálkoztak szökéssel, de az első kilométereken nem engedett el senkit a mezőny. Az első kisebb hegyen aztán a Movistar és Alberto Contador csapata is kicsit akciózott, de most nem kezdtek bele hosszúfárasztásos taktikába. Visszaálltak a mezőnybe.

A Manse-csúcs után azonban kilenc kerékpárosnak sikerült elszöknie, majd nem sokkal később két Saxo-Tinkoff-bringás, Roche és Paulinho is meglépett. Kvázi előremenekültek, hogy Contadornak segítsenek az Alpe d'Huez emelkedőjén. Ebből azonban semmit sem profitált a csapatkapitány, a két segítője a hegy mászásakor visszaolvadt a mezőnybe.

A szökevénycsoport közben darabokra szakadt, Van Garderen haladt egyedül az élen, nagyon erősnek tűnt, de a csúcs előtt még utolérte Moser és Riblon is, utóbbi a nézőkkel is megküzdött, megütötte egyiküket, aki megzavarta a haladásban. A mezőny nem túl erős tempója miatt egyre többen szöktek, próbálkozott Voeckler, Rolland és Nieve is, majd Andy Schleck is megindult.

Az Alpe d'Huezre Moser ért fel először, de a lejtmenetben utolérte Van Garderen, majd Riblon is, utóbbi úgy kapaszkodott vissza, hogy egy kanyart elmérve lesodródott az útról, és egy patakban kötött ki, de szerencsére nem bukott, de így is elvesztegetett néhány másodpercet.

Riblon misses a corner! Stage 18 (first place!)

A lejtmenetben Contador is kockáztatott, meglépett Froome-éktól és Kreuzigerrel összedolgozva húsz másodperc feletti előnyt hoztak össze. A második Alpe d'Huez-mászást azonban már együtt kezdték meg a sárgatrikóssal. Froome és Porte egyből dominálni próbált, percek alatt szétszórták az élcsoportot. A második ritmusváltásra már csak Quintana maradt Froome-mal, és úgy tűnt, esélyük sincs a többieknek. Néhány száz méter után azonban Rodriguez felért rájuk, és le is előzte őket. A spanyol sem bírta el azonban hosszú távon a saját iramát, így utolérték, és Porte is velük volt már. Contador ekkor már egyperces hátrányban volt.

Az egész nap szökésben lévő Van Garderen úgy tűnt, hogy jól osztotta be az erejét, az Alpe d' Huez elején még együtt ment Riblonnal és Moserrel, de aztán lerázta őket. Ugyan lassult, de kilométerenként csak pár másodpercet tudtak lefaragni előnyéből a záróemelkedőn a favoritok, tőlük nem kellett féltenie a szakaszgyőzelmét.. A céltól négy kilométerre azonban megrogyott, a mögötte haladó Riblon viszont  feltámadt, felgyorsult, majd két kilométer után nagyon simán, szép támadással lépte le az amerikait, és nyerte meg a királyetapot.

A második helyre Van Garderen érkezett, Moser lett a harmadik. A negyedik helyért Quintana és Rodriguez hajrázott nagyot, az előbbi volt a frissebb, és simán nyert. Froome nem tudta tartani velük az iramot, mert eléhezett pár kilométerrel a cél előtt, Porte hozott neki frissítőt, de ez a kis bizonytalanság éppen elég volt ahhoz, hogy Quintanék meglépjenek. Froome sárga trikóját azonban így sem veszélyeztették, belefért neki ez a kis gyengélkedés. A szabályok szerint már nem vehetett volna fel frissítőt, ugyan ügyesen megoldották, hogy Porte maradt hátra, de mivel Froome jelezte, hogy bajban van, húszmásodperces büntetést kapott.

A második a helyért még nagy lehet a küzdelem, Quintana és Rodriguez is megelőzheti Contadort.

Eredmények:

18. szakasz, Gap-Alpe d ' Huez, 172,5 km
1. Christophe Riblon (Ag2R) 4:51:32
2. Tejay van Garderen (BMC) + 59 mp
3. Moreno Moser (Cannondale) + 1:27
4. Nairo Quintana (Movistar + 2:12
5. Joaquim Rodriguez (Katyusa) + 2:15
6. Richie Porte (Sky) +3:18
7. Christopher Froome (Sky) +3:18
8. Alejandro Valverde (Movistar) +3:22
9. Mikel Nieve (Euskatel) +4:15
10. Jakob Fuglsang (Asztana) +4:15

Összetett:(sárga trikó):

1. Christopher Froome (Sky)
2. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) +4:51
3. Nairo Quintana (Movistar) +5:32
4. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +5:44
5. Joaquim Rodriguez (Katyusa) +5:58
6. Bauke Mollema (Belkin)  +8:58
7. Jakob Fuglsang (Asztana)  +9:33
8. Michael Rogers (Saxo-Tinkoff) +14:26
9. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +14:38
10. Laurens Ten Dam (Belkin) +14:39