A szökésmester 2. Tour-etapját nyerte

2013.07.19. 18:45

A portugál Rui Costa második szakaszgyőzelmét szerezte meg a Tour de France-on. Az Alpokban megint jó pillanatban támadott. Pierre Rolland harcba szállt a pöttyös trikóért, nagyon kiélezett lesz a verseny a Hegyek királya címért.

A csütörtöki királyetap után pénteken is az Alpok hegyei között maradt a Tour mezőnye, és ha lehet, még keményebb is volt, mint az Alpe d'Huez napja. A két kiemelt kategóriás csúcs, az 1924 méteres Glandon és 2000 méter magas Madeleine után még egy második kategóriás, és két elsőkategóriás hegy várt a mezőnyre a 204,5 kilométeres távon, ezúttal azonban nem emelkedőn jelölték ki a befutót.

A szakasz mindjárt szökésekkel kezdődött, Ryder Hesjedal próbálkozott, aki Izagirrével dolgozott össze, és a csütörtöki szakaszgyőztes Riblon is próbált előremenni, hogy minél több pontot gyűjtsön az első csúcson. Ő sem állt teljesen reménytelen helyzetben a pöttyös trikóért folyó harcban.

Hesjedal elvitte a Glandont, és lerázta magáról spanyol társát, mögötte a pöttyös trikót korábban már viselő Pierre Rolland kezdett üldözésbe, aki egy nagyobb üldözőcsoportból szakadt el. Rolland még a Madeleine előtt felzárkózott Hesjedalhoz, és ketten folytatták a szökést. A csúcson Rolland haladt át elsőként, elvitte a maximumpontot, és újra bejelentkezett a pöttyös trikóért.

A következő hegyen Rolland otthagyta a garminost, és egyedül próbálkozott, Hesjedal 130 kilométert bírt ki szökésben, de az üldözőboly bedarálta, majd még tőlük is leszakadt, Rollandnak azonban még maradt 1:45 előnye.

Az üldözők azonban egyre jobb iramot diktáltak, Rolland mindent megtett, hogy az utolsó csúcsra is először érjen fel, de az üldözőcsoportból kiváló Rui Costa jobb erőben volt, leelőzte az Croix Fry aljában, miközben zuhogni kezdett az eső. Costa mögött Klöden, Navarro és Bakelants tempózott, de képtelenek voltak utolérni a portugált. A csúcson egyperces előnye volt, és a 13 kilométeres lejtőzésben ebből könnyedén gazdálkodhatott, és már kilométerekkel a cél előtt megkezdhette a győzelmi ünneplést. Második helyre Klöden érkezett, aki nyolc évvel ezelőtt szerzett ilyen helyezést, harmadik Bakelants lett.

A favoritok csoportjában nem volt senki sem túl aktív, a Movistartból próbálkozott Valverde és Quintana is, de megindulásaikkal nem tudták leszakítani sem Froome-ot, sem Contadort, így a favoritok együtt érkeztek a célba.

Bár Rollandnak nem sikerült elvinnie az utolsó hegyet, a pöttyös trikóért folyó küzdelem jóval nyitottabb lett. Froome már csak egy ponttal vezet, de Nieve és Quintana is hét ponton belül van. A szombati szakasz hegyi befutóval végződik, a sárga trikóst valószínűleg már nem is támadják, de a második és az ötödik helyezett között egy perc sincsen, így nagy harc várható a dobogóért.

Eredmények:

19. szakasz, Bourg d'Oisans-Le Grand Bornand 204,5km
1. Rui Costa     5:59:01      
2. Andreas Klöden 0:48      
3. Jan Bakelants 1:44      
4. Alexandre Geniez 1:52      
5. Daniel Navarro 1:55

Összetett (sárga trikó):
1. Christopher Froome    77:10:00      
2. Alberto Contador 5:11      
3. Nairo Alexander 5:32      
4. Roman Kreuziger 5:44      
5. Joaquim Rodriguez 5:58      
6. Bauke Mollema 8:58      
7. Jakob Fuglsang 9:33      
8. Daniel Navarro Garcia 12:33      
9. Alejandro Valverde 14:56      
10.Michal Kwiatkowski 16:08      

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)
1. Christopher Froome     104
2. Pierre Rolland  103      
3. Mikel Nieve 98      
4. Nairo  Quintana    97      
5. Christophe Riblon     93