Menet közben söröztek az Alpe d'Huezen

2013.07.19. 14:18

Az Alpe d'Huez a Tour de France-on nemcsak keménysége miatt legendás hegy, hanem a szurkolók miatt is. A hollandok félelmetes hangulatot csinálnak, és még itallal is kínálják a versenyzőket. Többen, mint Adam Hansen is, menet közben, hegyre fel sörözött. A velo.hu és az Index közös cikke.

Az Alpe d'Huez az egyik leggyakrabban használt emelkedő a Touron, a verseny jolly jokere. A nagy verseny először 1952-ben látogatott az Alpe d'Huezre, melyet az olasz Fausto Coppi nyert meg. Azóta, ha igazán nagyot akarnak gurítani a franciák, akkor ide szerveznek szakaszt. Ez az országúti kerékpársport Monacói Nagydíja, semelyik másik híres szakaszhoz nem fogható. Itt gyűlik össze a drukkerek krémje évente egy fergeteges ünnepségre. Kicsit olyan, mintha a Szigetre jönnének. Grilleznek, isznak, bömböltetik a zenét, színesre festik magukat, és szupermennek öltöznek, így fogadva szuperhőseiket.

Az emelkedő 13,8 km hosszú, átlagosan 8,1%-os, 21 hajtűkanyarral, minden visszafordítóban táblákkal, melyeket a korábbi szakaszgyőztesek tiszteletére helyeztek el.

Alpe d'Huezt nevezik még holland hegynek is, mivel az első 14 alkalomból nyolcszor holland kerékpáros nyerte a befutót. Átlagban minden harmadik néző holland nemzetiségű itt, annak ellenére, hogy a legutóbb 11 itteni szakaszból egyszer sem nyert honfitársuk. De ez őket annyira talán már nem is érdekli. A hegy feléhez érve egyszer csak beszűkül az út, nem az aszfalt lesz keskenyebb, hanem a nézők száma ugrik egy 500 méteres szakaszon a triplájára. Ez a dutch corner, azaz a holland sarok, melyet már más nemzetek is próbálnak utánozni, de még messze elmaradva a narancssárga fenevadaktól.

Egy sörre is van idő

A dutch corner viszont tényleg olyan, mint egy minifesztivál, a mezőnyre váró tömeg az út közepén táncol, üvölt a zene, egy sörsátorban pedig korsók ezreit csapolják a nézőknek, mindez ráadásul több napon át tart, nem csak a szakasz előtti délelőttön. Ez a bulihangulat a versenyzőkre is átragad időnként, a Tour csütörtöki szakaszán, a hegymenet közepén a német John Degenkolb és az ausztrál Adam Hansen is kedvet kapott egy sörre, amit a kerékpáron ülve fogyasztottak el a célig.

„Ki mondta, hogy semmi élvezet nem volt ma?”– írta Twitterén Hansen, aki a róla készült képet is kiposztolta, és megírta, jól esett neki a sör, és reméli, hogy a sporigazgatók azért nem látták, hogy iszik.

Hansen 59.-ként ér fel a csúcsra, az össztettben a 65. helyen áll, eddig egész jó a szezonja, idén szökésből megnyerte a Giro d' Italián a 7. szakaszt, 2012-ben pedig egyedüli versenyzőként teljesítette a három nagy háromhetes körversenyt, a Girót, a Tourt és a Vuelta d Espanát.

A Touron szakasz közben nem gyakori, hogy alkoholt fogyasztanának a bringások, általában csak az utolsó szakaszon, a kerékpárján ülve szokott pezsgőzni a győztes. Ráadásul a versenyzők kockázatot is vállalnak azzal, hogy az út szélén álló nézőktől fogadnak el folyadékot, mert nem tudhatják, hogy mi van a frissítőben, vagy éppen a sörben, és így akár doppingszer is a szervezetükbe kerülhet.

Az Argos holland bringása, Tom Veelers először élhette át, hogy honfitársai mennyi pluszt adhatnak a kanyarban: „Nekünk hollandoknak is ugyanannyira tele van az út nézőkkel, mint másoknak, de elképesztő, hogy hányan szurkolnak nekünk és hogy milyen érzés így felmenni a hegyre. Nem egy-két másodpercet nyerünk ezzel, hanem egy-két percet."

A Tour versenyigazgatója, Jean-Francois Pescheux is örömmel látja a színes kavalkádot az emelkedőn, aki elismerte, hogy nem lenne ugyanaz az Alpe d'Huez, ha végig korlátok mögül szurkolna a közönség. „A hollandok közül ten Dam és Mollema is jól teljesít, úgyhogy jobban elengedték magukat a szurkolóik, emiatt kicsit izgultunk is azon a szakaszon" – nyilatkozta.