Quintana meggyötörte a sárga trikóst

2013.07.20. 18:08

Nairo Quintana nyerte a Tour de France 20. szakaszának hegyi befutóját. A kolumbiai, aki már a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikót is viselte, ezzel a Hegyek királya lett. Még a sárgatrikós Froome sem bírta az iramát az utolsó emelkedőn.

A sárga trikó sorsa már a szombati szakasz előtt eldőlt, Christopher Froome több mint ötperces előnyét csak egy nagyon látványos megrogyással vagy egy bukással veszíthette volna el. A második és ötödik helyezett között azonban egypercnyi különbség sem volt az etap előtt, így Quintana, Contador, Rodriguez és Kreuziger is pályázhatott a dobogóra. Emellett a hegyi pontverseny is nagyon szoros volt, Pierre Rolland, Quintana és Froome is a pöttyös trikóért mehetett.

A viszonylag rövid, 125 kilométeres távon egy első és egy kiemelt kategóriás hegyen lehetett ezért sok pontot gyűjteni, de Rolland már a rajt után megszökött, hogy a kisebb emelkedőkön elérhető pár pontot is összeszedje. A négyből hármon sikerült elsőként is áthaladnia, öt ponttal vezetett is már Froome előtt, de még akkor sem lehetett volna biztos a végső győzelmében, ha az 1463 méteres Mont Revard-t is megnyeri. Az már nem is sikerült, mert az utolsó Tourján hajtó, 41 éves Jens Voigt támadásba lendült, és egyedül, hosszú szökésből próbálta megnyerni a szakaszt.

Erre azonban nem sok esélye volt, mert a célhoz vezető, több mint nyolcszázalékos átlagmeredekségű Annecy-emelkedőn a sárgatrikós csapata kegyetlen tempót diktált, amit később a Movistar vett át, és pillanatok alatt darabjaira hullott a mezőny, miközben sorra begyűjtötték a szökevényeket. Rollandot is utolérték, akinek így elszálltak az esélyei a pöttyös trikóra.

A brutális hegymenetben egy kilométer után a favoritok csoportjában már csak Froome, Porte, Valverde, Quintana, Contador és Rodriguez maradt. De még ezt a tempót is lehetett fokozni. Nyolc kilométerrel később a dobogóra pályázó Rodirguez indított, a tempóját csak Quintana tudta átvenni. Froome kivárt, majd egy olyan hihetetlen tempóváltással, amit a Mont Ventoux-n is bemutatott, pillanatok alatt utolérte a vezetőket. Majd el is ment, de csak másodpercekre. Később egy mellette futó szurkolóra is kiakadt, egy ütéssel próbálta eltakarítani az útból.

A trióban Rodriguez diktálta a tempót, mert neki 37 másodpercet kellett Contadorra vernie, hogy legalább harmadik legyen. A kétszeres Tour-bajnok azonban képtelen volt a ritmusváltásra, egyre jobban visszacsúszott, esélye sem volt védeni a pozícióját, nem maradt igazán ereje a harmadik hétre.

Az élen álló hármas az utolsó kilométerig együtt haladt, ott Froome robbantott, de csak rövid ideig tudta leszakítani Quintanát. A kolumbiai azonban nagyon jó erőben volt, és volt meg egy fokozata az emelkedőn, 800 méterrel a cél előtt meglépett, és hegyi befutó megnyerésével a pöttyös trikót is megszerezte. A második helyre Rodriguez érkezett, aki ezzel az összetett harmadik helyére jött fel. Froome harmadikként, de már Tour-győzteseként ért célba. A vasárnapi szakaszon már csak arra kell figyelnie, hogy a mezőnnyel együtt fusson be Párizsba.

Más feladata Peter Sagannak sincs, a sprinterek különversenyében vezető szlováknak már behozhatatlan pontelőnye van. Ezt meg is ünnepelte, szokása szerint egykerekezett a hegyi befutó végén, majd farolt is egyet a közönségnek.

Eredmények:

20. szakasz, Annecy-Annecy-Semnoz, 125 km
1. Nairo Quintana (Movistar)   3:39:04
2. Joaquim Rodriguez (Katyusa)    0:18
3. Christopher Froome (Sky)    0:29
4. Alejandro Valverde  (Movistar)   1:42
5. Richie Porte (Sky)    2:17
6. Andrew Talansky (Garmin-Sharp)    2:27
7. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)    2:28
8. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale    2:48
9. Jesus Hernandez (Saxo-Tinkoff)    2:55
10. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)    2:55

Összetett (sárga trikó):
1. Christopher Froome (Sky)   80:49:33
2. Nairo Quintana (Movistar)   5:03
3. Joaquim Rodriguez (Katyusa)    5:47
4. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)    7:10
5. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)     8:10
6. Bauke Mollema (Belkin)    12:25
7. Jakob Fuglsang (Asztana)    13:00
8. Alejandro Valverde  (Movistar)    16:09
9. Daniel Navarro (Cofidis)   16:35
10. Andrew Talansky (Garmin-Sharp)   18:22

Hegyek király (pöttyös trikó):
1. Nairo Quintana 147 pont
2. Christopher Froome 136 pont
3. Pierre Rolland 119 pont