Ullrich visszaadná Armstrong győzelmeit

2013.08.01. 09:03

Jan Ullrich visszaadná Lance Armstrong Tour de France győzelmeit, ha már más doppinggoló kerékpárosoknak sem törölték az eredményeit. Logikáját igazolni látszik, hogy szinte naponta derül ki korábbi sztárokról, hogy tiltott teljesítményfokozókkal érték el sikereiket.

„Visszaadnám Armstrong Tour-győzelmeit. Bjarne Riis is megtarhatta 1996-os címét. Senkin sem segít, ha az eredménylistákon csak egy vonal áll a győztes neve helyett" – nyilatkozta Ullrich.

Ullrich és Armstrong legendás párharcokat vívtak egymással a Tourokon, a németnek azonban sohasem sikerült nyernie, 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban is csak a második helyre futott be. Armstrong eltiltása után sem léphetett eggyel előrébb, mert a Tour-szervezők úgy döntöttek, hogy senki nem kapja meg ezeket a győzelmeket. Volt ráció a döntésükben, mert az Armstrong-éra dobogósai közül is szinte mindenkinek volt korábban valamilyen doppingügye. Ugyanakkor más esetekben kivételt tettek, Floyd Landisről Oscar Pereiro Sióra szállt a bajnoki cím 2006-ban, és Alberto Condator győzelmét is gond nélkül megörökölhette Andy Schleck. Az Ullrich által említett Bjarne Riis maga vallotta be, hogy doppingolt, de mégsem fosztották meg a címétől, ahogy az 1997-es Touron győztes németet sem. Igaz, róla csak később levett minták alapján bizonyították be, hogy doppingolt.

Az is érdekes, hogy eddig a Tour de France pontversenyét sorozatban hatszor megnyerő Erik Zabelt sem találták meg a francia körverseny szervezői, pedig a német sprinter is elismerte, hogy 1996 és 2004 között rendszeresen doppingolt. A címeket egyelőre ő birtolkolja, de a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségben és a Katyusánál betöltöt posztjairól már le kellett mondania. Ha törölnék az eredményeit, az ő utódait is nehéz lenne megtalálni, a háromszor mögötte végző Stuart O' Grady is doppingvallomást tett, de a szintén második Frederic Moncassin is gyaníthatóan használt EPO-t.

Csak azokat a győzelmeket szeretném, amelyeket a biciklin ülve értem el. A zöld asztalnál semmit sem szeretnék nyerni" – mondta a német bajnok. Az, hogy Ullrich nem is vágyik Armstrong győzelmeire, nagyon is érthető, egyszerűen megerősíti azt a közkeletű vélekedést, és ezt már több versenyző vallomása is alátámasztotta, hogy a doppingolás korábban olyan rutinszerű volt a kerékpárban, mint egy defektes kerék kicserélése. Tehát maguk a bringások is azt érezhették, hogy egyenlő esélyekkel indulnak a versenyeken, és ezért nem mutogattak az ellenfeleikre, hogy azok mocskos csalók. Az így megvalósított doppingliberalizáció persze elítélendő, de minden jel arra utal, hogy az elmúlt 15-20 év Tourjain jogosulatlan előnyhöz senki nem jutott. Ezért is kell óvatosnak lenni az eredménylisták átírásával, egy-egy bringás kiemelésével vagy törlésével még ugyanolyan torz marad a kép, nem hihetünk abban, hogy aki bent marad, az tiszta is. Legfeljebb kell 15 évet várni, hogy új módszerekkel vizsgálják meg a régi mintákat, és döntsenek le így korábbi bálványokat.