Vuelta: Roche nyerte az első hegyi szakaszt

2013.08.25. 18:42

Nicholas Roche nyerte a Vuelta a Espana második, hegyi befutóval végződő szakaszát. Az emelkedőn óriási volt a tempó, meglepetésre több összetettben az első tízre pályázó versenyző is leszakadt. A piros trikót Vincenzo Nibali vette át csapattársától.

Merészet húztak a Vuelta szervezői, a háromhetes körversenyeken soha nem rendezték még ilyen korán hegyi befutós szakasz. Az etap az utolsó 11 kilométerig nem volt túl nehéz, de onnan kemény emelkedő vezetett a célig.

Várható volt, hogy már az Alto Do Monte Da Grobán megindulnak a harcok a másodpercekért. A kezdeményezést Valverde csapata, a Movistar vállalta fel. Őrült tempóban kezdték meg a hegyet, az iramot több favorit sem bírta, leszakadt a sky-os Henao és az euskalteles Samuel Sánchez is, de a piros trikós Brajkovic is visszacsúszott.

A céltól két kilométerre a cseh König robbantott, de hamarosan felzárkózott hozzá Pozzovivo, Moreno és Roche is. Egy kilométert együtt haladtak, majd Pozzovivo támadása következett. Nagy lendülettel indult meg, de Roche tapadni tudott rá. A céltól 500 méterre már ő indított, és hiába próbálták megfogni, ő ért elsőként a célba. A mezőny 12 másodperccel később érkezett, ezzel a különbséggel és a győzelemért kapott tíz bónuszmásodperccel Roche összetettben a második helyre jött fel. Nibali nyolc másodperccel vezet előtte.

Eredmények:

2. szakasz, Pontevedra-Alto Do Monte Da Groba 176,8km
1. Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff)     4:37:09      
2. Daniel Moreno Fernandez (Katyusa)     + 2 mp      
3. Domenico Pozzovivo (AG2R)    +6 mp     

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (Asztana)    5:07:22      
2. Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff)    + 8 mp     
3. Haimar Zubeldia (RadioShack)    + 10 mp