Alonso hős, Contadort viheti biciklicsapatába

2013.09.06. 11:28

Fernando Alonso már eddig is az egyik legkedveltebb figurája volt a spanyol sportéletnek, de most, hogy megmenti az Euskaltel profi kerékpárcsapatát, még nagyobb a felé irányuló szeretet. Meglehet, a kétszeres Tour de France-győztes Alberto Contador is nála fog tekerni.

A baszk központú Euskaltel úgy indult neki a Vuelta a Espanának, hogy ez lesz a csapat utolsó háromhetes körversenye, és a klub a szponzorok távozása miatt az év végén megszűnik.

Hétfőn viszont a Forma-1-es versenyző bejelentette, hogy ő és szponzorai hatmillió euróért megvásárolják a csapat World Tour-licencét a 2014-es és a 2015-ös szezonra. A kerékpárrajongó spanyolok nem is voltak hálátlanok, a Vuelta útvonalán egyre több „Köszönjük, Alonso!'" felirat tűnt fel.

A Ferrari pilótája nem hirtelen jött ötlettől vezérelve szállt be a biciklisportba. Egy 2010-es interjújában elmondta, új csapatot szeretne létrehozni. „Ez a projekt az álmom, mert imádom a kerékpárt. Egy topcsapatot alapítani, ami Tour de France-győztest is adhatna, ez okozna nekem örömet" - mondta a Guardiannek.

Így telt Alonso augusztusa
Így telt Alonso augusztusa

2009-ben már Alberto Contadorral egyezkedett, hogy közös csapatot hozzanak létre, végül azonban a kerékpáros az Asztanánál maradt. Most ellenben nem elképzelhetetlen, hogy Contador Alonsónál köt ki. Jelenlegi klubja, a Saxo-Tinkoff könnyen megválhat tőle, mert a diktátorként viselkedő főszponzor, Oleg Tinkov egyáltalán nincs megelégedve a spanyol teljesítményével. Az orosz tulajdonosnak nem tetszett, ahogy a Touron versenyzett, és azt is kifogásolta, hogy nem indult el a Vueltán, hogy megvédje címét.

Tinkov már arról beszélt, nem támogatja többé a csapatot. Ha mégis marad, akkor az egyezkedés része lehet Contador menesztése. Ha megy, akkor is távozhat Contador, mert a négy és fél millió eurós éves fizetését nehéz tőkeerős szponzor nélkül kigazdálkodni. Alonsóék egyelőre még Contador nélkül terveznek, a 2008-as olimpiai bajnok Samuel Sanchez köré akarnak építkezni.

Alonso Colnagói a Hungaroringen
Alonso Colnagói a Hungaroringen

Alonso máris belevetette magát az ügyvitelbe, a hétvégén nemcsak versenyezni fog Monzában, hanem találkozik a kerékpárgyártó Ernesto Colnagóval is. Valószínűleg arról fognak tárgyalni, hogy csapata jövőre Colnago-bringákon tekerne a most használt Orbeák helyett. Alonso maga is Colnagókat használ.

A pilóta F1-es kapcsolatai is jól jöhetnek az Euskaltelnél, több versenyző is dolgozott már együtt F1-es mérnökökkel szélcsatornás kísérletekben, de akár a kerékpárépítéshez is kaphatnak néhány tanácsot.

Alonso a sivatagban teker

Alonso már eddig is híres volt kerékpárszeretétéről, közeli barátja Samuel Sanchez, akivel gyakran együtt is tekert, de a Tour-győztes Carlos Sastréval is együtt szokott edzeni. 2009-ben a Tour rajtjánál ott volt Monacóban is, ahol a legendás Eddy Merckx mellett tűnt fel. „Amikor nem tekerhetek, az eredményeket nézem. A bringa fegyelemre tanít, kiegyensúlyozottá tesz" – nyilatkozta Monzában a kerékpároscsapatáról faggatódzó újságíróknak.

2014-re már nehéz nagy neveket igazolni, 2015-re lehet inkább komolyabban gondolkozni. Rengeteg dolgunk van az első versenyig, ami január közepén lesz, fel kell építeni a menedzsmentet, szponzorokat kell találnunk" – beszélt távolabbi terveiről.

A Ferrari-pilóta a nyáron is arról hencegett, hogy mennyit edzett. Az F1-sorozat szünetében 1280 kilométert kerékpározott, és az instagramján is egyre-másra tűntek fel a kerékpáros fotók. A szezont is egészen eltérően kezdte, mint a többi pilóta. Míg szinte mindenki Jerezben tesztelt, addig Alonso a Dubaj környéki sivatagban gyűjtötte a kerékpáros kilométereket. Megszállott bringás, Jenson Button szerint ha azzal kellene versenyezniük, Alonso vagy ő győzne.